Exministr Březina je vinen, rozhodl soud. Půjde do vězení kvůli kauze dotací na magistrátu

Obžalovaný politik Karel Březina

Kauza sportovních dotací

V kauze sportovních dotací pražského magistrátu uznal v pondělí soud vinnými tři z devíti obžalovaných: exministra bez portfeje Karla Březinu (dříve ČSSD) a dvě úřednice z magistrátního odboru volného času a sportu – šéfku odboru Soňu Fáberovou a vedoucí oddělení sportu Danu Šachovou. Březinovi i Fáberové uložil tříleté vězení a šestiletý zákaz vykonávání funkcí ve veřejné správě spojených se správou majetku, Šachovou potrestal tříletou podmínkou a čtyřletým zákazem činnosti.

Naopak obžalované členy Březinovy hodnotící komise soud osvobodil, a to včetně současných pražských zastupitelů Jana Wolfa (KDU-ČSL) a Stanislava Nekolného (ANO). Verdikt není pravomocný.

„Žadatelé byli vybráni netransparentně a v rozporu se zásadami k poskytování grantů,“ konstatoval předseda senátu pražského městského soudu Miroslav Rákosník. Soud vyšel mimo jiné z policejních odposlechů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zastřelila politika z Brna, uřízla mu hlavu a nosila klíčenku z kulky. Soud ji nyní propustil

Březina, Fáberová a Šachová podle rozsudku v roce 2018 jednali společně jako spolupachatelé v úmyslu způsobit škodu na majetku hlavního města. Soud škodu vyčíslil na 5,75 milionu korun a stanovil trojici povinnost společně tuto částku hlavnímu městu uhradit. Březinovi, Fáberové a Šachové navíc uložil peněžité tresty 400 tisíc korun, 300 tisíc korun a 200 tisíc korun.

Předseda hodnoticí komise Březina podle soudce svévolně pověřil Fáberovou k vypracování návrhů tak, aby členům komise znepřehlednil hodnocení a aby si zajistil přehled o tom, jak si konkrétní projekty stojí. „Činil kroky k ovlivnění soutěžního grantového řízení,“ shrnul soudce. Březina pak podle něj jako člen zastupitelstva hlasoval pro schválení přidělení grantu jednotlivým žadatelům, ačkoliv věděl, že předložený materiál byl zmanipulovaný, a na jeho manipulaci se přímo podílel. Březina vinu od počátku odmítá a lze předpokládat, že se odvolá.

Zproštění viny se vedle Wolfa a Nekolného týká někdejšího šéfa volejbalového svazu Antonína Lébla (ANO), bývalého starosty Ďáblic Miloše Růžičky (STAN), exstarosty Vinoře Františka Švarce (ODS) a starosty Březiněvsi Jiřího Haramula (bezp. za Občané pro Březiněves). „Nemůžeme prokázat, že se členové grantové komise dopouštěli jednání tak, jak je popsáno v obžalobě,“ konstatoval Rákosník. „V některých případech se argumentace státního zástupce může jevit jako důvodná, nicméně není podporována důkazy do takové míry, že bychom mohli vyslovit vinu obžalovaných,“ doplnil. Někteří ze členů hodnoticí komise byli podle něj na výsledcích grantového řízení zainteresováni, a to buď přímo, nebo z pozice starostů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kriminalisté dopadli ženu, která měla v Ústí nad Labem vhodit novorozence do kontejneru

Tagy:
dotace soud sport soudní proces soudnictví trestná činnost Pražský magistrát Karel Březina trestná činnost, právo a spravedlnost sportovní disciplína