Sparta vstoupila do kvalifikace Ligy mistrů vítězně. V Irsku tomu přihlížela rekordní návštěva

Fotbalisté Sparty vyhráli v úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů na hřišti irského týmu Shamrock Rovers 2:0. Na tribuny přišlo nejvíce lidí v historii Shamrocku v evropských pohárech. V prvním poločase se trefil Veljko Birmančevič, konečný výsledek stanovil po přestávce Tomáš Wiesner. Odveta na Letné je na programu za týden.

Úvod zápasu 2. předkola Ligy mistrů nabídl hru plnou nepřesností. Hosté ohrozili domácí branku poprvé ve 20. minutě, kdy stoper Vitík vypálil z dálky a gólman Pöhls vyrazil míč na roh. O chvíli později García z hranice vápna jen slabě vystřelil po zemi. Následně Wiesner pronikl do vápna a nahrál Tucimu, jehož nepříliš prudké zakončení domácí brankář vytáhl. Nejblíže k úvodnímu zásahu měl ale Shamrock. Gólman Vindahl „namazal“ balon přímo Farrugiovi, jeho střelu mířící do branky však skluzem zastavil Ross.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Francouzská policie zadržela podezřelého muže. Měl plánovat útok během olympiády

V 38. minutě Sparta skórovala. Hosté aktivním napadáním dostali Shamrock pod tlak, García vystihl špatnou rozehrávku jednoho z domácích hráčů, Pöhlse ještě nepřekonal, míč se však odrazil k Birmančevičovi a srbský křídelník se už nemýlil.

Do druhého poločasu poslal dánský trenér Sparty Friis do hry stopera Sörensena a Haraslína, který nahradil autora první branky. Slovenský reprezentant hned v úvodu připravil míč Kuchtovi, jehož tečovaná střela skončila na boční síti. Po necelé hodině hry Vindahl před nabíhajícím útočníkem odvrátil Clearyho centr.

V 65. minutě Sparta přidala pojistku po rychlém protiútoku. Kuchta našel na zadní tyči Wiesnera a ten z voleje překonal Pöhlse. Chvíli nato si Haraslín položil na zem jednoho z obránců, jenže gólmana Shamrocku neprostřelil. Po Garcíově centru zase Sörensen hlavičkoval těsně vedle a Olatunjiho ránu vytěsnil Pöhls na roh.

V nastavení ještě domácí sahali po snížení, jenže Honohan nevyužil ani jednu ze dvou velkých šancí. Nejprve se proti jeho hlavičce zaskvěl Vindahl a poté na zadní tyči těsně minul. Pražané vyhráli v pohárech teprve podruhé z posledních 16 duelů.

Historická návštěva

Na utkání podle místního hlasatele přišla nejvyšší návštěva Shamrocku v historii evropských pohárů – 9684 diváků.

Shamrock ještě do hlavní fáze PMEZ/LM nepostoupil, Sparta si ji zahrála osmkrát, naposledy v sezoně 2005/06. Od té doby vypadla v kvalifikaci soutěže devětkrát po sobě, loni ve 3. předkole nestačila na penalty na FC Kodaň.

Postupující ve 3. předkole vyzve buď rumunský FCSB, nebo Maccabi Tel Aviv, jejichž první vzájemný souboj v úterý skončil 1:1. Poražený přejde do kvalifikace Evropské ligy, v níž vyzve slovinské Celje, či Slovan Bratislava.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tenistka Vondroušová vzdala olympiádu v Paříži. Doufala jsem do poslední chvíle, zoufá si

Tagy:
AC Sparta Praha fotbal sport Tomáš Wiesner Liga mistrů UEFA Evropská liga UEFA Lukáš Haraslín Veljko Birmančevič Shamrock