Stará trička zužitkujte... třeba jako originální potah na křeslo

Staré křeslo ještě slouží a je pořád pohodlné, ale potah už není tak hezký, jako když jste si ho pořizovali? Nebo vás jenom omrzela původní barva? Není nic snadnějšího než si nový potah sami ušít. Zvládnete to do hodinky a díky snadnému návodu podle Šárky Rooyi si nový zcela originální potah na křeslo ušijete dokonce i ze starých oblíbených triček.

Materiál a pomůcky na výrobu potahu:

  • barevná bavlněná trička
  • ostré nůžky
  • řezací kolečko
  • křída nebo mýdlo
  • pružný bavlněný úplet
  • rašlová oděvní vložka
  • krejčovský metr

Změřte si rozměry původního potahu nebo rovnou sedáku z křesla. Změřte si šířku a délku a z kartonu si připravte vhodný čtverec pro stříhání jednotlivých dílů z triček. Zadní díl bude jednobarevný a přední bude sešívaný z barevných triček.

Šablonu použijeme pro vystřižení stejných dílů z triček, pracovat budeme podobně, jako je technika patchwork. Takto vyrobíme přední díl. Zadní díl bude z pružného bavlněného úpletu bez přídavného švu, abychom využili jeho pružení a potah dokonale pasoval na sedák.

Podle šablony si nakreslete pomocí křídy nebo mýdla místa pro stříhání a nezapomeňte na švové přídavky, aby bylo možné jednotlivé díly sešívat k sobě do jednoho kusu. Všechny díly vystřihněte nebo ořízněte pomocí řezacího kolečka.

Jednotlivé díly zpevněte rašlovou oděvní vložkou. Tento materiál zamezí pružení tričkoviny a vrchní část potahu tak zpevní. Rašlovinu na jednotlivé díly triček nažehlete přes žehlící papír. Nažehlenou oděvní vložku vystřihněte podle jednotlivého dílku. Vložku zafixujte žehlením z obou stran.

Samostatné díly z triček sešijte rovnostehem k sobě do obdélníku podle naměřené délky a šířky sedáku. Jednotlivé švy rozžehlete a po obou stranách švu ještě prošijte pro zpevnění. Pracujte pomalu a hlídejte si požadovaný tvar a směr šití. U zadního dílu nezapomeňte nechat otvor pro navlékání potahu na sedák. Tento otvor založte a obšijte ho obnitkovacím stehem, tzv. entlem. Tuto část prošijte jako první a až pak se pusťte do sešití obou dílu k sobě.

Poté položte přední a zadní díl správným směrem lícem k sobě a kolem dokola oba díly sešijte k sobě. Šijte opět rovnostehem a v rozích veďte linii zakulacenou, aby potah rovnoměrně obepínal rohy sedáku a netvořily se tam nevzhledné růžky.

Nakonec obnitkovaným otvorem celý potah otočte lícem ven a můžete ho natáhnout na křeslo. Nový potah máte hotový ani ne za hodinku a určitě jste si u toho stihli vypít i kávičku.

Tagy: