Stávka není o penězích, ale o stabilitě, tvrdí školy. Nechceme zemětřesení s každým ministrem

Ředitel ZŠ Pečky a prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc

360° 24.11.2023

Při nadcházející stávce nejde jen o platy a peníze. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ředitel ZŠ Pečky a prezident Asociace ředitelů základních škol ČR Luboš Zajíc. „Ve školství je velká nejistota, která se projevuje především tím, že řada zavedených věcí se ruší a řada fungujících věcí se mění,“ zdůraznil.

Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol jsou ve společnosti před pondělní stávkou znát emoce. „Pedagogická veřejnost je výrazně znepokojená tím, jak se situace vyvíjí,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA: Škol, které budou v pondělí stávkovat, stále přibývá. Jak to bude vypadat u vás?

Zároveň připomněl, že protesty se nechystají jen kvůli platům. „V rámci školského systému potřebujeme stabilitu, což je problém. Neexistuje to, co bylo ve školském zákoně kdysi, kdy národní koncepce vzdělávání zaručovala, že se školství nebude měnit s každým ministrem, který nastoupí,“ vysvětlil.

Nic takového tu podle něj nyní není. „Bohužel i kvůli tomu potom dochází k věcem, které u pedagogické veřejnosti vyvolávají velkou nejistotu, která je tím nejhorším,“ doplnil Zajíc.

V pořadu 360° hovořil mimo jiné o tom, že platy se sice učitelům v poslední době zvyšovaly několikrát, reálné zvyšení však zdaleka není tak vysoké, jak by se mohlo zdát. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu výše.

Tagy:
stávka ředitel školy 360° Luboš Zajíc