MAPA: Škol, které budou v pondělí stávkovat, stále přibývá. Jak to bude vypadat u vás?

školní třída (ilustrační foto)

Do pondělní stávky se zapojí více než 60 procent základních, středních a mateřských škol v Česku. Vyplývá to z aktuálního odhadu odborů. Některé školy budou zavřené, jiné budou fungovat v omezeném režimu. Podívejte se na mapu škol, kterých se bude stávka týkat.

Nápor čerstvě přihlášených škol způsobil dočasný kolaps mapy, na které se stávkující školy zobrazují. „Jste neuvěřitelní, strhli jste mapu. Google maps nejsou stavěné na stávku českých škol, takže odmítly už další školy zobrazovat,“ napsala školská platforma na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: Stávka odborů je nezodpovědná, tvrdí Fiala. Oznámil propouštění téměř tří tisíc úředníků

V Česku je podle ročenky ministerstva školství celkem přes 4 200 základních, téměř 1 300 středních a asi 5 400 mateřských škol. Většinu základních a mateřských škol zřizují obce, u středních škol je nejčastěji zřizovatelem kraj. Požadavky regionálního školství symbolicky podporuje také celý vysokoškolský odborový svaz. Hodinovou výstražnou stávku podpoří i 13 fakult vysokých škol, mezi nimi například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

V Praze se do stávky aktivně zapojí více než polovina z 921 škol. Dalších zhruba 100 až 150 pražských škol vyjádří podporu jinak a stávkovat v nich bude například část kantorů, někde bude uzavřena část školy, jako je například jídelna.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chtěl pondělní stávku odvrátit vyjednáním dalších pěti miliard korun z rozpočtu pro příští rok. Kvůli snaze získat pro podle odborů podfinancované školství dostatečné peníze se Bek v úterý odpoledne sešel s ekonomickými ministry vlády. Státní rozpočet pro rok 2024 však už Sněmovna schválila ve druhém čtení, není proto pravděpodobné, že by se vláda na poslední chvíli rozhodla přidávat.

Jako nezodpovědnou označil stávku po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje, že je důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér.

Tagy: