Bývalá československá stíhačka MiG-23 se v USA zřítila mezi domy. Oba piloti se katapultovali

Letoun MiG-23 ještě v české výzbroji.

Piloti se museli katapultovat z letadla

V americkém Michiganu havaroval letoun ruské výroby MiG-23UB, který byl dříve součástí československého letectva. Na záběrech je vidět, kterak se oba lidé v pilotní kabině stihli před pádem včas katapultovat. Stíhačka však podle tamních médií dopadla přímo do obytné čtvrti.

O havárii letounu, který si své odsloužil v Československu, informuje například web Detroit News. Zatím není jasné, co bylo příčinou pádu stíhačky. Piloti se však dokázali zachránit, když včas stroj opustili.

Letoun ruské výroby byl v soukromém vlastnictví bývalého armádního pilota, dnes pilota dopravních letadel společnosti United Dana Filera. Jeho MiG měl být zlatým hřebem letecké přehlídky zvané Thunder Over Michigan ve městě Ypsilanti poblíž Detroitu.

Pád letadla zachytilo vícero lidí na své mobily, záběry později ukázala americká stanice CNN. Je na nich vidět, kterak stíhačka ztrácí výšku a nakonec se z ní katapultují oba piloti. Ti byli později nalezeni v pořádku, když dopadli do blízkého jezera. Web Click on Detroit uvedl, že letci byli převezeni do nemocnice, ale neměli by se zde zdržet dlouho.

Stíhačka posléze podle dostupných informací dopadla do obytné čtvrti. „Letadlo havarovalo na trávníku poblíž komplexu Lake Apartment v Bellevile,“ informoval portál Detroit News. Není jasné, zda byl při pádu někdo zraněn.

Tagy: