Tajemný fantom devadesátek. Nechal „provozák“ zabít Jonákovu ženu a založil Berdychův gang?

Kriminalisté přivádějí člena Berdychova gangu Jaromíra Prokopa

HLASY ZLOČINU, Jaromír Prokop

Na Jaromíra Prokopa se hodí známá hláška: Nejgeniálnější (a nejhorší) nejsou ti zločinci, jejichž jména nejvíc děsí veřejnost, ale ti, které nikdo nezná. Utajený gangster z devadesátek přitom byl „u všeho“. Jeho příběh přináší další díl videopodcastu HLASY ZLOČINU.

Jaromír Prokop začínal v semeništi československého zločinu - v Discolandu Sylvie. „Dělal tam provozního ředitele. Znal se s rodinou Ivana Jonáka. Ale pak chtěl Discoland sám ovládnout,“ vysvětluje Jakub Kvasnička. „Nepodařilo se mu to, každopádně Jonák ho obviňoval z toho, že se ho pokusil dvakrát zabít, ale nikdy se to u soudu neprokázalo,“ doplňuje Václav Janata.

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

Jonák dokonce obvinil právě Prokopa (a německého společníka Helmuta Hugera) i z objednání vraždy manželky Ludviky. Jak známo, šel za ni ale sedět sám.

„Kdyz Discoland uvadal, spojil se Prokop s šéfem ochranky klubu Davidem Berdychem a vznikl takzvaný Berdychův gang,“ říká Kvasnička. „Otázka je, jestli to spíše nebyl Prokopův gang. Měl z Discolandu mnoho kontaktů, a hodně lidí - a ve finále i soud v roce 2021 - ho označili za hlavu gangu,“ doplňuje Janata.

Prokop nebyl na rozdíl od Berdycha zatčen, dlouhá léta byl na útěku, policie ho dopadla až v roce 2020 v americkém Seattlu. Je to možná jeden z nejmocnějších lidí devadesátek, o kterém se nikdy nemluvilo tak, jako o jiných.

Příběh Jaromíra Prokopa sledujte v dalším dílu videopodcastu HLASY ZLOČINU, který najdete v úvodním videu článku.

Tagy: