Anička zemřela při pádu větroně, o létání básnila. Promluvili členové aeroklubu

U letiště na okraji Nového Města nad Metují na Náchodsku se v pondělí krátce před polednem zřítil větroň.

Proč spadl větroň?

Rodina, přátelé i členové aeroklubu se stále nemohou vzpamatovat ze smrti devatenáctileté dívky, která v pondělí havarovala s větroněm u Nového Města nad Metují na Náchodsku. Budoucí pilotka byla údajně zkušenou žákyní pilotního kurzu a nikdo nechápe, co se mohlo stát. Bezmotorové letadlo mělo být technicky v naprostém pořádku.

Kluzák se zřítil před hranicí letiště údajně před přistávacím manévrem. Náraz na zem jeho kabinu totálně zdemoloval. „Lítala slušně, pamatuju si ji od jejích začátků,“ uvedl jeden ze členů aeroklubu.

Dívka havarovala v kluzáku typu VT-116, podle vyjádření pracovníků místního aeroklubu byl letoun po technické prohlídce a v pořádku. „Všechna letadla procházejí prohlídkami. Kluzák měl tu poslední v dubnu, všechny doklady v pořádku, jeho technický stav byl bezvadný,“ popsal další ze členů.

Podle členů aeroklubu byla dívka zkušenou frekventantkou kurzu a vzhledem k nalétaným hodinám už mohla jít ke zkouškám. Její smrt všechny zasáhla. Zatím není jasné, proč havarovala, a nikdo z letiště se k tomu nechce vyjadřovat. Případ vyšetřuje policie. „V současné době čekáme na znalecký posudek, který jsme zadali Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ uvedla k případu mluvčí policie Iva Kormošová.

Na zjištění všech okolností nehody mají policisté a Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod roční lhůtu, nicméně všichni v aeroklubu doufají, že se důvod neštěstí dozvědí dříve.

Anička si létání pochvalovala, bylo její největší vášní. V budoucnu se chtěla stát vojenskou záchranářkou. Kromě toho se věnovala také malování a zpěvu. „Nepřeháním, když řeknu, že začít létat a scházet se i se vzduchem chlazenými pobudy bylo to nejlepší rozhodnutí mého života,“ napsala podle webu Aha! na svém instagramovém profilu krátce před smrtí.

Tagy:
policie letiště větroň letecká nehoda okres Náchod Nové Město nad Metují