Tragická smrt Češky hýbe Řeckem. Záchranka se hádá o 19 minut, kritikou nešetří ani politici

Na ostrově Thasos zemřela česká turistka.

V Řecku zemřela česká turistka

Česká turistka, která v úterý zkolabovala a zemřela na pláži na řeckém ostrově Thasos, nečekala na příjezd sanitky tak dlouho. Tamější záchranka se ve středu ohradila proti tvrzení médií, píše server stanice CNN Greece. Sanitka k ženě dojela po dvaatřiceti minutách od zavolání, a nikoliv po jednapadesáti minutách, jak informovala média. Případ vyvolal v Řecku polemiku, odbory i levicová strana SYRIZA kritizovaly, že na ostrově, který patří mezi populární turistické destinace, slouží jen jedna sanitka.

Podle prohlášení záchranné služby sanitka přijela na pláž, kde se nacházela česká turistka, dvaatřicet minut po zavolání pomoci. Pláž se nachází zhruba pětatřicet kilometrů od hlavního zdravotního střediska na ostrově.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na dálnicích nově až 150 km/h, za volant v sedmnácti. Změnami prošel i bodový systém

Sanitka v době, kdy záchranná služba dostala žádost o pomoc, převážela jiný naléhavý případ do nemocnice.

Řecký tisk na základě svědectví z míst informoval, že sanitka přijela k turistce, kterou se snažili oživit další lidé, jednapadesát minut od zavolání. Podle středečního prohlášení záchranné služby byl na místě i soukromý lékař, který se rovněž zapojil do snahy ženu oživit, následně však konstatoval její úmrtí.

Případ vyvolal v řeckých médiích jisté pozdvižení. Odbory upozornily, že na Thasosu jsou k dispozici čtyři sanitky. Kvůli nedostatku personálu je však v provozu jen jedna. Podle opoziční strany SYRIZA je to výsledek zdravotnické politiky konzervativního kabinetu premiéra Kyriakose Mitsotakise.

Záchranná služba ve středu oznámila, že vláda odsouhlasila, že stavy záchranářů na ostrově pomůže navýšit vojenský personál.

Tagy:
Řecko zdravotnická záchranná služba Thassos smrt turistky