Na dálnicích nově až 150 km/h, za volant v sedmnácti. Změnami prošel i bodový systém

Novela silničního zákona se netýká jen dopravních předpisů.

Poslanci schválili vládní novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích

Na vybraných úsecích dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Nepůjde o plošné zvýšení, týkat se to bude jen nových a modernizovaných úseků, kde to dovolí úřady. Zjednoduší se také systém trestných bodů pro řidiče. Místo nynějších pěti skupin budou jen tři kategorie. Některé pokuty se zvýší. Počítá s tím vládní novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou ve středu schválila Sněmovna. Musí ji ještě projednat Senát a podepsat prezident.

Řidiči budou za přestupky dostávat jen dva, čtyři nebo šest trestných bodů. Novela také zpřísňuje tresty například za blokování průjezdu tramvají. Zavádí možnost řídit osobní auto pod dohledem mentora od 17 let. Tato novinka má podle vlády přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností pod dohledem zkušeného bezúhonného řidiče.

ČTĚTE TAKÉ: Černochová: Musíme nakupovat zbraně, armáda byla ohlodaná kost. Své „miláčky“ zanedbávám

Poslanci zároveň nepřijali návrh poslance ODS Stanislava Blahy na zavedení nové výjimky z víkendového zákazu jízd kamionů. Směly by podle něj jet například do místa vykládky zboží, pokud by bylo v tuzemsku. Výjimka se nelíbila například Svazu měst a obcí. Schválená novela přesto dává ministerstvu dopravy možnost povolit výjimku ze zákazu víkendových jízd kamionů, a to z důvodu bezpečnosti státu, ochrany života, zdraví nebo majetku a také mimořádné události nebo odstraňování jejích následků.

Nový bodový systém

  • Řízení pod vlivem alkoholu – Řidič v takovém případě dostane šest bodů namísto nynějších sedmi, zaplatí ale pokutu ve správním řízení až 25 tisíc korun namísto dnešních maximálně 20 tisíc. Pokud odmítne zkoušku na alkohol, hrozí mu pokuta až 75 tisíc korun.
  • Jízda na červenou – Maximální příděl šesti bodů a pokuta 25 tisíc korun hrozí vedle alkoholu i za překročení rychlosti o 50, respektive 40 kilometrů v hodině mimo obec a v obci, vjezd na železniční přejezd přes zákaz nebo jízdu na červenou. U té se pokuta zvýší pětinásobně. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud.
  • Otáčení, couvání, jízda v protisměru – Nesprávné otáčení nebo couvání patří k nejčastějším příčinám dopravních nehod. A na dálnicích je takové chování dvakrát tolik nebezpečné. „Proto i v novém bodovém systému počítáme s nejvyšší bodovou sazbou za tento přečin,“ píše rezort dopravy. Kromě šesti bodů hrozí ještě bloková pokuta pět tisíc korun.
  • Menší přestupky – Tresty se naopak zmírňují u bagatelních prohřešků, jako je porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo překročení rychlosti do deseti kilometrů v hodině nad povolený limit. Zde se horní hranice pokuty na místě snižuje z dvou tisíc na 1 500 korun. Body se v těchto případech nezapisují. Celý přehled najdete zde.

Tagy:
dálnice ODS ANO 2011 Česko Poslanecká sněmovna ČR