Čeká nás zima století? Evropu svírají třeskuté mrazy s extrémními přívaly sněhu

Přívaly sněhu, které ochromily dopravu a dodávky elektrické energie, střídají rekordní mrazy, kdy rtuť teploměru klesá až k minus 30 stupňům Celsia. Máme se připravit na zimu století?

Současný charakter počasí připomíná extrém, který střední Evropa zažila na přelomu roku 1978/79, kdy dvě bouře (koncem prosince a v únoru) doslova pohřbily Německo pod přívalem sněhu. Doprava se prakticky zastavila a v přívalech sněhu uvázly i sněhové pluhy. Menší vesnice byly odříznuty od okolního světa, přerušené byly dodávky elektřiny i telefonní sítě. Sněhem se prodíraly tanky, aby zásobovaly lidi a odvážely těhotné ženy k porodu do nemocnic. V únoru 1979 se tento scénář opakoval, píše deník Bild.

ČTĚTE TAKÉ: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

V tehdejším Československu to vypadalo podobně. Na přelomu roku během silvestra se teploty propadly o 30 stupňů. Z jarních hodnot během pár hodin klesly k −20 °C a vzápětí začalo hustě sněžit.

Nemusíme se ale vracet až tak do minulosti, stačí připomenout zimu roku 2010 s průměrnou teplotou −3,5 °C a souvislou sněhovou pokrývkou. Od té doby jsou zimy mírnější a na sníh čím dál chudší. Nastala v tuto chvíli „výjimka z pravidla“ a čeká nás extrémně chladné období?

„Nástup zimy byl ostrý v celé Evropě a můžeme ho srovnat s rokem 2010. Mrzne v Chorvatsku, v Itálii dávají výstrahy přes silným mrazem. V Srbsku byly před pár dny jarní teploty, nyní mrzne. To, co zažil Mnichov nebo jižní Čechy v přívalech sněhu, se dá srovnat snad jen s rokem 1965. Tento charakter počasí ale rozhodně nevydrží,“ sdělila CNN Prima NEWS meteoroložka Dagmar Honsová.

Stejný výhled potvrzují její němečtí kolegové. „Nic neukazuje na to, že bychom měli prožít extrémní zimu, spíš naopak,“ uvádí mluvčí Německé meteorologické služby (DWD). V následujících dnech by se mělo opět oteplit a místo přívalů sněhu se očekává déšť a bouřky. To ale neznamená, že se krátkodobě neochladí a nebude i v nížinách sněžit a mrznout.

„Pár chladných dnů zimu nedělá. Užijme si ji, už na konci týdne by mělo přijít oteplení a mělo by pršet,“ vzkázala Honsová. Kouzlo bílých Vánoc si užijí lidé pouze na horách, v nižších polohách se musíme připravit na obvyklý déšť a bláto, tvrdí německá meteorologická služba. „Nelze však předpovědět, zda bude celou zimu sněžit nebo pršet, záleží na teplotě,“ uvedl mluvčí DWD.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přívaly sněhu ochromily Česko