V rozžhaveném autě v Markušovcích zemřelo tříleté dítě. Policie vyšetřuje rodiče

Slovenští hasiči ukazují, jak se dostanou do zamčeného auta.  (Ilustrační foto)

Dítě zemřelo v autě

Tříleté dítě zemřelo v rozpáleném autě v obci Markušovce na Slovensku. Přivolaným záchranářům se ho již nepodařilo oživit. Vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání pro trestný čin usmrcení, informují média s odkazem na Tiskovou agenturu Slovenské republiky (TASR).

K tragické události došlo v pondělí kolem poledne před jedním z rodinných domů v Markušovcích v okrese Spišská Nová Ves, píše deník SME. „V důsledku nedostatečné péče ze strany rodičů došlo k úmrtí nezletilé osoby, která byla nalezena v zaparkovaném autě,“ potvrdila pro TASR policejní mluvčí Lenka Ivanová. Podle informací TV JOJ šlo o tříleté dítě. Jak se dostalo do auta a jak dlouho v něm bylo, zatím policisté neupřesnili.

ČTĚTE TAKÉ: Tragický konec vyjížďky na šlapadle. Peter se po pádu do vody utopil před zraky svého bratra

Přivolaní záchranáři mu už nedokázali pomoci. „Posádka se nezletilou osobu snažila oživit, avšak lékař musel konstatovat smrt,“ dodala mluvčí.

Podle slovenských meteorologických stanic se v pondělí teplota v oblasti Spiše vyšplhala až ke 30 °C. Uzavřené prostory se za těchto teplot mění v životu nebezpečné výhně, píše Nový čas.

Vyšetřovatelé zahájili trestní stíhání pro trestný čin usmrcení. Bližší okolnosti případu však zatím nezveřejnili. K tragédii došlo, přestože policisté v létě neustále upozorňují na obrovská rizika spojená s ponecháním dítěte nebo domácího mazlíčka v autě. „I když venku není přes 30 stupňů a chcete si jen na chvíli odběhnout, není to dobrý nápad,“ varují na Facebooku. Fatálním následkům mnohdy nezabrání ani stažená stínítka nebo pootevřené okno.

Kromě teploty se totiž v autě postupně zvyšuje i vlhkost. V takovém případě pak v lidském těle selhávají termoregulační mechanismy. „Dítě se v rozpáleném autě přestává potit, čímž ztrácí i poslední možnost ochlazení těla,“ píší policisté v příspěvku ke kampani Nezapomeň na mě v autě.

Tělesná teplota dítěte může v rozžhaveném voze vystoupat i nad 40 °C. Postupně se mu zrychlí puls a dýchání. Později se objeví křeče a následně upadne do bezvědomí. Smrt pak vlivem zástavy oběhu nastává velmi rychle, dodává policie.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragédie v chatové oblasti na Slovensku. Mladík se zabil pádem z okna, roli zřejmě hrál alkohol

Tagy:
Slovensko Facebook Spišská Nová Ves TV JOJ Spiš trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události