Turistický skvost Malajsie chystá novinku. Dechberoucí komplex s chrámem získá eskalátor

Správci jeskyní Batu – starobylého hinduistického náboženského místa v Malajsii – si pro turisty připravili nečekanou, ale pravděpodobně vítanou novinku. Po konci festivalu Thaipusam se ke vchodu do chrámu a jeskynních svatyní nainstaluje eskalátor. Odhadem 400 milionů let stará, turisty nejvíce vyhledávaná památka, získá alternativu k 272 schodům, které svým duhovým vzhledem oslní nejednoho návštěvníka. Nejedná se však o jedinou novinku. Batu by měly získat i nový „víceúčelový sál“.

Jeskyně Batu jsou jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí Malajsie. Slouží jako náboženské místo pro hinduistické věřící a každoročně jsou ústředním bodem festivalu Thaipusam, který připadá na 25. ledna.

Komplex se nachází jen několik kilometrů od hlavního města Kuala Lumpur, jeho stáří se odhaduje na 400 milionů let a snadno ho poznáte díky vysokým duhovým schodům, které si oblíbili zejména uživatelé sociální sítě Instagram. Před nimi turisty zaujme obří socha boha Murugana.

ČTĚTE TAKÉ: Jednosměrná jízdenka stojí 200 tisíc korun. Nahlédněte do luxusního Orient Expressu

Aby se návštěvníci dostali do chrámu umístěného ve vápencové jeskyni na vrcholu, musí v současnosti zdolat 272 schodů. „Přidáním eskalátoru by se místo stalo přístupnějším,“ uvedl podle CNN na konci ledna na tiskové konferenci mluvčí správní komise místa.

Svévolná úprava schodů budí kontroverze

„Doufáme, že nám vláda pomůže, protože eskalátor umožní zdravotně postiženým a starším lidem, kteří nejsou schopni zdolat schody, dostat se do hlavního chrámu,“ doplnil předseda chrámového výboru R. Nadarajah.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Největší výletní loď světa vyplula: Ikona moří s jezerem na palubě pojme 10 tisíc lidí

Stavba eskalátoru, a také nového „víceúčelového sálu“, byla plánovaná po konci festivalu Thaipusam. „Náklady na halu se odhadují na přibližně 35 milionů malajsijských ringgitů (7,5 milionu dolarů),“ uvedl Nadarajah. Kolik bude stát eskalátor, neuvedl, doplnil web The Straits Times.

Turisté navštěvující Malajsii se do jeskyní Batu vydávají proto, aby viděli slavné – očíslované – duhové schody, které byly přemalovány v rámci snahy organizačního výboru chrámu přilákat do této lokality více lidí. Představitelé jeskyní Batu tvrdí, že tato strategie zafungovala, a poukazují na to, že barevné schody si oblíbili uživatelé sociálních sítí.

„Omlazení“ však vyvolalo kontroverzi s malajsijským památkovým úřadem, který tvrdí, že schody byly přemalovány bez schválení jejich úpravy.