V Černém moři jsme potopili ruskou výsadkovou loď, tvrdí ukrajinská rozvědka. Rusko mlčí

Ruská výsadková loď Cezar Kunikov

Ukrajinci zničili ruskou výsadkovou loď

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov. Informace listu Ukrajinska pravda potvrdil dnes ukrajinský generální štáb. Kreml odmítl zprávy komentovat.

Ruské ministerstvo obrany nicméně ve středu dříve uvedlo, že v oblasti Černého moře sestřelilo šest dronů. Rozvědka HUR v prohlášení zveřejněném spolu se záběry z dronu uvedla, že loď zasáhly bezpilotní čluny Magura V5 ukrajinské výroby. Ty podle rozvědky už na začátku února zničily raketový člun Ivanovec, připomíná ruskojazyčný web BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tristní sledovanost Putinova rozhovoru v Moskvě. Rusy více zajímaly seriály a dokumenty

„Ukrajinské ozbrojené síly společně se zpravodajskou jednotkou ministerstva obrany zničily velkou výsadkovou loď Cezar Kunikov. V době zásahu se nacházela v ukrajinských teritoriálních vodách poblíž Alupky,“ napsal generální štáb. Město Alupka leží na jižním pobřeží Krymského poloostrova, který Rusko v roce 2014 anektovalo.

Vojenská rozvědka dodala, že její drony zasáhly levou část trupu, načež se loď začala potápět. Plavidlo podle ní může obývat až 87 členů posádky, přičemž bez dalšího vysvětlení napsala, že „záchranné operace okupantů byly neúspěšné“.

Ruské ministerstvo obrany se zatím k události nevyjádřilo a zprávy o zničení lodi po dotazech novinářů odmítl komentovat mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Souvisí to s vývojem speciální vojenské operace, je to tedy výhradně v gesci ministerstva obrany,“ řekl Peskov. Proruské telegramové kanály podle ruskojazyčného webu BBC píší o útoku na loď, některé ale na rozdíl od ukrajinské armády tvrdí, že je celá posádka plavidla naživu.

Výsadkové plavidlo Cezar Kunikov patří do třídy Ropucha, stejně jako loď Novočerkassk, jejíž poničení při ukrajinské operaci potvrdilo ruské ministerstvo obrany loni v prosinci. Loď se v tu dobu nacházela v přístavu Feodosija na anektovaném Krymském poloostrově.

Ukrajinska pravda, která zveřejnila záběry dýmu nad mořem, poznamenala, že loď je pojmenovaná po sovětském námořním veliteli Cezaru Lvoviči Kunikovovi, který byl zraněn v boji a zemřel 14. února 1943. „Je symbolické, že ruský námořník, jehož jméno loď nese, zemřel před přesně 81 lety,“ napsala na telegramu vojenská rozvědka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci ztrácejí morálku. Další mobilizace je nevyhnutelná, má jasno vojenský historik

Tagy: