Krok od tragédie. Němci dopadli radikála, který chtěl vraždit na mítinku za Izrael

Proizraelská demonstrace v Německu

Konflikt v Izraeli zvyšuje napětí po celém světě

Německá policie v Duisburgu zadržela islámského radikála, který podle informací deníku Bild chystal útok autem na proizraelskou demonstraci. Francouzský prezident Emmanuel Macron navrhl, aby současná koalice proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii a Iráku rozšířila působnost i na boj proti Hamásu. Spojené státy tvrdí, že Izrael není připraven na pozemní operaci v Pásmu Gazy, a do země proto posílají jako poradce svého tříhvězdičkového generálporučíka a další důstojníky. Palestinské islamistické hnutí Hamás propustilo ze zajetí dvě ženy, které zadržovalo jako rukojmí od 7. října.

Policie v západoněmeckém Duisburgu zadržela islámského radikála, který plánoval útok autem na proizraelskou manifestaci. Informoval o tom bulvární deník Bild, podle něhož Německo dostalo varování od zahraniční tajné služby. O zadrženém Bild napsal, že je znám jako vysoce riziková osoba a že byl v roce 2017 odsouzen k pětiletému vězení za členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS).

ČTĚTE TAKÉ: Nikdo se neptá, proč Gaze nedocházejí rakety. Za civilisty neodpovídáme, říká Češka v Izraeli

Tarik S., který na internetových diskuzích hlásal, že hodlá zemřít jako mučedník, chtěl podle nejčtenějšího německého deníku najetím do davu nákladním autem během plánovaných prožidovských shromáždění v Severním Porýní-Vestfálsku zabít co nejvíce lidí. Vzhledem k nynější vyhrocené situaci v době konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás se rozhodla policie ihned zakročit.

Tarik S. podle Bildu odcestoval v roce 2013 přes Turecko do Sýrie, kde se přidal k IS. Po návratu do Německa v roce 2016 byl zadržen a o rok později odsouzen k pěti letům vězení.

Francouzský prezident Emmanuel Macron při své úterní návštěvě Izraele navrhl, aby současná koalice proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii a Iráku rozšířila působnost i na boj proti Hamásu. „Francie je připravena, aby mezinárodní koalice proti IS, které se účastníme v rámci operací v Iráku a Sýrii, bojovala také proti Hamásu,“ citovala agentura Reuters z vyjádření Macrona po jeho jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem v Jeruzalémě.

USA se obávají, že Izrael není připraven na pozemní operaci. Do Izraele proto vyslaly tříhvězdičkového generálporučíka námořní pěchoty a další důstojníky, aby pomohli sestavit bojové plány pro očekávanou izraelskou pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy, informuje The Jerusalem Post s tím, že má jít o zástupce velitele pro záležitosti lidských zdrojů a záloh Jamese Glynna, který pomáhal vést speciální jednotky proti ISIS a sloužil v irácké Fallúdže.

Američtí představitelé zdůraznili, že tito důstojníci nemají Izraeli diktovat, jak vést pozemní ofenzivu, nýbrž poskytovat „vojenské rady“, například zkušenosti z městské války v Mosulu. Podle agentury Associated Press bude Glynn Izraeli také radit, jak zmírnit civilní ztráty při válce ve městech.

Kancelář izraelského premiéra potvrdila propuštění dvou izraelských seniorek a uvedla, že byly předány izraelské armádě a putovaly do nemocnice. Podle egyptské státní tiskové agentury byly ženy propuštěny na přechodu Rafáh mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Mezinárodní výbor Červeného kříže potvrdil že dvojici vyvezl z Pásma Gazy jakožto neutrální prostředník.

Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v prohlášení uvedla, že propuštěnými ženami jsou 79letá Nurit Cooperová a 85letá Jocheved Lifšicová a poděkovala Egyptu a Červenému kříži. Obě ženy byly uneseny z kibucu Nir Oz a jejich manželé jsou stále v Pásmu Gazy. Důvodem jejich propuštění měly být podle Hamásu humanitární a zdravotní důvody.

Izraelské obranné síly (IDF) se domnívají, že k dosažení cílů stanovených vládou ve válce proti teroristické skupině Hamás musejí co nejdříve zahájit pozemní ofenzivu v pásmu Gazy, uvedl list The Times of Israel. Armáda se ale obává, že vláda nikdy rozkaz k jejímu zahájení nevydá nebo jej odloží na později.

Tagy:
Hamás rukojmí izraelsko-palestinský konflikt válka Izrael Palestina terorismus