Válkovy výroky o lécích jsou skandální. Nesmysly, lež a klientelismus, říká Farhan

Stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO)

360° 5.10.2023

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyvolal kontroverzi tím, že doporučil pacientům, aby nakupovali léky v řetězových lékárnách. Stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) toto vyjádření v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ostře kritizoval a označil jej za skandální a klientelistické. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka se nejednalo o záměr někoho znevýhodnit, ale spíše směřoval k tomu, že tyto lékárny zveřejňují dostupnost léku.

„Já si myslím, že pan ministr svými slovy směřoval k tomu, že máme lékárny, které zveřejňují, zda je lék dostupný, či nikoliv,“ uvedl na obranu Válka náměstek Jakub Dvořáček a dodal, že právě řetězcové a nemocniční lékárny to tak dělají.

ČTĚTE TAKÉ: Cikrt: Ve zdravotnictví se spalo, pokusy o změnu udusil strach. Potřebujeme plán, míní politici

Toto vysvětlení však stínovému ministru zdravotnictví nestačilo: „To vyjádření bylo skandální, není možné, aby ministr zdravotnictví, který by měl být ministrem všech lékárníků, pacientů i zdravotnických zařízení bez ohledu na politickou příslušnost, takovýmto klientelistickým prohlášením preferoval jednu úzkou skupinu řetěžců,“ upozornil Farhan.

A poukázal rovněž na další nepřesnost Válkových slov: „On řekl, že dodávky penicilinu se zvýšily o 800 procent. To je takový nesmysl a taková lež, že nechápu, jak ministr zdravotnictví něco takového může vypustit,“ uvedl a vysvětlil, že kdyby se skutečně jednalo o uvedená procenta, tak by se šlo o řádové jednotky milionů balení v České republice, což je nemožné.

Možné zmatky v číslech se ale pokusil objasnit výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel: „Myslím si, že čísla, která pan ministr použil, se nejspíše vztahovala k jednomu konkrétnímu dodavateli, který nebyl z dlouhodobého horizontu majoritním, ale v posledním roce jeho podíl na trhu vzrostl, protože byl schopen navýšit dodávky vícero než ti dosavadní dodavatel,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Seniory trápí nedostatek lékařů i on-line systémy. Je to začarovaný kruh, říká odbornice

Tagy:
360°