Cikrt: Ve zdravotnictví se spalo, pokusy o změnu udusil strach. Potřebujeme plán, míní politici

Tomáš Cikrt

360° 2.10.2023

Ve zdravotnictví se posledních 15 let spíše spalo, zhodnotil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfredaktor on-line Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. Pokusy o změny podle něj udusil politický strach napříč ideologickým spektrem. Tom Philipp (KDU-ČSL) a Jiří Mašek (ANO) ze sněmovního výboru pro zdravotnictví se shodli, že k efektivním změnám je potřeba jen obtížně dosažitelná konstruktivní spolupráce vlády s opozicí, ze které by vzešel dlouhodobý plán.

České zdravotnictví potřebuje důležité reformy, zhodnotil Cikrt. „Posledních 15 let se tady spíše spalo. Každý pokus o změnu byl udušen politickým strachem, který byl společný levici i pravici. Opravdu potřebujeme změnit strukturu zdravotnictví. Nemusíme bourat nemocnice, ale změnit systém péče. Nemáme v přepočtu málo doktorů na obyvatele, ale máme je špatně rozmístěné. Je to věc, která se nedá změnit ze dne na den. Říká se to ale mnoho let a teď nás to dohání,“ popsal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Farhan: Válek používá salámovou metodu. Vzpoura lékařů péči neohrozí, může ji ale zpozdit

Mladí lékaři, kteří nyní protestují kvůli změnám pravidel pro přesčasy, by podle něj měli požadovat i širší změny. „Jestli ten protest myslí vážně, musejí být i za reformu celého systému – změnit síť služeb; odstranit byrokracii, aby doktoři nedělali to, co může dělat jiná síla; zamezit zneužívání zdravotních služeb pacienty a motivovat je, aby je využívali racionálně; zlepšit propustnost systému. Bylo by dobré, kdyby se za to lékaři postavili, protože jinak skončí zase jenom u toho, že se odstraní jeden paragraf v zákoně, získá se povolení pro 24hodinové služby a budou přesně tam, kde byli,“ uvedl.

Kdo ve Sněmovně drtí koho?

Efektivní přeměna systému však podle poslanců nebude snadná. „Je potřeba udělat plán, který bude společný, koaličně-opoziční. To bude velmi těžké. Třeba ve zdravotním výboru cítím dobrou atmosféru, je tam hodně lékařů, všichni jsou znalí systému a jeho neduhů. Na té platformě jsme schopni se dohodnout, co by bylo potřeba. Ale to je jenom nějakých 24 poslanců z 200, kteří jsou z jiných oborů a vidí situaci jinak. Tady bude velký úkol pro nás ve výboru, abychom společně přesvědčili kolegy mimo obor, aby nám plán podpořili,“ zhodnotil předseda výboru Philipp (KDU-ČSL).

Realizace podobného plánu by podle něj byla politicky nákladná a bylo by potřeba jej dobře vysvětlovat. „Hlavně je potřeba, aby byla určitá jednota. Jakmile přijdete s politickým plánem na restrukturalizaci, ihned vám to opozice populisticky rozstřílí. Dělá se to těžko a je potřeba to naplánovat na pět deset let dopředu,“ doplnil.

Myšlenku spolupráce s vládou podpořil i Mašek ze zdravotnického výboru (ANO). „Nejenomže jsme na spolupráci připraveni, ale my ji i vyvoláváme. Pokud se dokážeme shodnout na výboru, potřebovali bychom to přenést i do Sněmovny, kde nás ale koalice drtí svou stoosmičkou,“ reagoval opoziční poslanec. „Oni si stěžují, že je drtíme stoosmičkou, my si stěžujeme, že nás drtí svými obstrukcemi a že nám brání v realizaci plánů. Každý to má ze svého úhlu pohledu,“ hájil vládu Philipp.

K TÉMATU: Lékaři odmítají přesčasy

Tagy: