Díky této vitaminové bombě vám vaše imunita poděkuje

Potřebujete doplnit vitaminy, cítíte se unaveně, jste ve stresu? Pak zabijte hned několik much jednou ranou tímto receptem. Doslova vitaminová bomba vám se všemi těmito problémy pomůže. Recept je jednoduchý a ještě navíc bude chutnat dětem i dospělým.

Co vám tato kombinace přinese?

Kiwi – obsahuje pořádnou dávku vitaminu C, pak také draslík, hořčík a železo. Podporuje imunitní systém, díky antioxidantům bojuje proti stresu a zlepšuje soustředění. Je prospěšné i pro cévní soustavu. Obsažená vláknina je dobrá pro střeva.

Skořice – pouhá její vůně zvyšuje mozkovou aktivitu. Zlepšuje paměť a bojuje proti Alzheimerově chorobě. Navíc účinkuje i proti virům, bakteriím a plísním – je to přírodní antibiotikum. Podporuje správnou funkci trávicí i oběhové soustavy.

Kefír – i kefír má mnoho pozitivních účinků na celý organismus. Působí blahodárně na imunitní systém, ale také na oběhovou soustavu. Využijete ho při detoxikaci a také funguje antibakteriálně – chrání tak před infekcemi. Pomůže vám také při stresu a únavě.

Na tento nápoj si nachystejte:

  • 1 kiwi
  • 1 hrnek kefíru
  • mletou skořici podle chuti
  • med – pokud byste chtěli dosladit

Kiwi si oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte do vyšší nádoby. Přisypejte asi lžičku mleté skořice a přilijte kefír.

Tyčovým mixérem rozmixujte. Můžete ještě přidat med, pokud máte rádi sladší. Kefír je pak nejlepší za pokojové teploty, tak nikam nespěchejte.

Hlavně na jaře, na podzim a v zimě si tělo žádá vitaminy. A proč mu je nedopřát v přírodní formě, různorodém ovoci a zelenině? Přidanou hodnotou můžou být ještě bylinky a nejrůznější koření, případně jogurt, kefír nebo acidofilní mléko – pozdvihnete tak celou směs na vyšší úroveň. Jak v chuti, tak v obsahu prospěšných látek. A ještě si tak můžete vychutnat pokaždé jinou variantu. Nejvhodnější je zpracovat vše do formy smoothie – jemně rozmixovaného nápoje.

Získáte díky němu spoustu energie, využijete ho kdykoli během dne i před sportovním tréninkem. Chystáte se na jarní/podzimní detoxikaci? I v tom případě je smoothie dobrou volbou. Doplníte důležité vitaminy a minerály a také vlákninu. Podpoříte tak imunitu i trávení. Dodáte tělu i další prospěšné látky, zvláště pokud použijete bylinky a koření. Díky přidaným zakysaným nápojům si zlepšíte střevní mikroflóru. Můžete tímto způsobem podpořit i hubnutí – pokud si budete hlídat množství ovoce a tím obsah cukru.

Tip:

Zkuste i méně obvyklé suroviny – třeba šípek nebo rakytník, které dodají velké množství vitaminu C, dále ovesné vločky či oříšky nebo klíčky.

Tagy: