Bylinky v zahradě jsou zdrojem chuti i zdraví, pusťte se do jejich pěstování

Bylinky jsou dvojího druhu, kromě trvalek, které vyžadují každoroční ochranu před zimními mrazy, pěstujete také letničky, jež jsou vhodné především jako přísada do nejrůznějších pokrmů. Jedno mají všechno společné, vyžadují teplo, sluníčko a nejlépe záhřevné půdy, které jsou bohaté na živiny. Pravidelná zálivka během vegetačního období umožní bohatý růst a následně také úrodu.

Základní přednosti bylinek, kvůli kterým je musíte pěstovat:

Jsou zdrojem vitaminů a minerálů. Podporují zažívání a látkovou výměnu. Pomáhají s nachlazením a zažívacími obtížemi. Zvýrazňují chuť salátů, polévek a dalších pokrmů. Sušením se zachová jejich přirozená chuť a zachová obsah cenných látek.

S výsevem jednoletých bylinek začínejte v průběhu března až dubna, kdy je možné do skleníku vysévat bazalku, majoránku nebo petržel kudrnku. Nejlepší je to provádět do sadbovačů, kam se aplikuje více semen do hnízd.

Po vyvinutí pravých lístků pak následuje buď vysazení přímo na záhon, nebo přesazení ve skleníku, a to v případě bazalky, které se pod širým nebem moc nedaří, protože je to výrazně teplomilná rostlina. Ve skleníku se odvděčí bohatým růstem a olistěním, které použijete do salátů nebo na výrobu vynikajícího bazalkového pesta. Majoránka dobře roste venku na záhoně, stejně tak jako petržel, jen je zapotřebí ve vlhkých dnech rostliny chránit před napadením slimáky. Ti jsou často v takovém množství, že pokud včas nezasáhnete, mohou mladé kusy zcela zlikvidovat. Během vegetační doby pravidelně tyto letničky kontrolujte, otrhávejte listy a u bazalky likvidujte květenství. To totiž exempláře příliš vysiluje a netvoří pak tolik nových listů.

U trvalek, jako je dobromysl, levandule, mateřídouška, máta nebo meduňka, pečlivě zvolte místo, kde je budete pěstovat. Ve stinných polohách neprospívají, pomalu přirůstají a chřadnou. Vyhovuje jim slunečné místo, které je v závětří.

Při jarních výsadbách nezapomeňte půdu hluboko zpracovat, přidejte kompost a další živiny, jako posekanou trávu s listím. Chlévský hnůj se při pěstování bylinek moc nepoužívá, například levandule roste i na chudých a kamenitých půdách. Po výsadbě nezapomínejte na pravidelnou zálivku a kypření prostoru mezi jednotlivými kusy. Pro případné zakrytí prostoru mezi nimi použijte dřevěnou štěpku, mulčovací textilie je v tomto případě naprosto nevhodná, protože bylinky se bohatě rozrůstají, hlavně pak máta a meduňka a zakrytí textilií jim brání v růstu.

Během léta, hlavně pak v suchých dnech, ráno a večer zalévejte, nebojte se i vydatněji. Sbírejte listy a květy, které dobře schnou na roštu, který máte položený na půdě nebo jiném suchém a tmavém místě. Během podzimu bylinky sestříhejte, zakryjte chvojím a tím jsou připraveny na zimní odpočinek. Bez zakrytí dochází často k vymrznutí, hlavně u levandule, která je na mrazy poněkud citlivější. Bylinky, které pěstujete jako letničky, přesuňte domů nebo uložte do kompostu.

Tagy: