Produkty z pampelišky, a stejně tak sirup, pomáhají nejen při nachlazení, ale podporují i činnost ledvin, jater, trávicího a močového ústrojí, příznivě působí na slezinu, čistí krev, pomáhají při detoxikaci organismu, příznivě ovlivňují stav naší pokožky a celkové zdraví. Květ pampelišky se sbírá od května do června.
Pampeliška má široké využití ve fytoterapii, přičemž pomáhá léčit mnohé neduhy a nemoci. K léčebným účelům se využívají nejen kořeny, ale i listy a květy. A právě z květů si v tomto období můžeme vyrobit zdravý a chutný sirup.
Produkty z pampelišky, a stejně tak sirup, pomáhají nejen při nachlazení, ale podporují i činnost ledvin, jater, trávicího a močového ústrojí, příznivě působí na slezinu, čistí krev, pomáhají při detoxikaci organismu, příznivě ovlivňují stav naší pokožky a celkové zdraví. Květ pampelišky se sbírá od května do června.
Sirup z pampeliškových květů
Přišel čas vyrobit si sirup z květů pampelišky, ještě než odkvetou. Rostliny bychom měli sbírat v čistém prostředí, v žádném případě ne u silnice, ani u prašných cest. Bylinný sirup oceníte zejména při nachlazení, kašli i dalších potížích a můžete ho využít, stejně jako med na pečivo či do čaje. Pampeliškový sirup je často mylně označován za med. Nejedná se ale o med, nýbrž o klasický sirup, který si můžeme připravit z různých léčivých rostlin.
Louky plné kvetoucích pampelišek
Až se vypravíte na pampelišky, květy trhejte nejlépe do košíku nebo prodyšného plátěného pytlíku, aby se nezapařily. Sbírejte je v čisté přírodě, za slunečného počasí, nejlépe odpoledne, kdy jsou nejvíce rozvinuté. Žluté, zářivé květy lákají množství drobných broučků, a tak nebuďte překvapeni, že si je i s květy přinesete domů.
Příprava na vařený sirup
Od květů oddělte zbytky stonků a rozložte je na utěrku nebo síto, a počkejte, až z nich vyleze drobný hmyz. Poté můžete květy opláchnout pod studenou tekoucí vodou, ale počítejte s tím, že se z nich vyplaví cenný pyl. Mokré květy pak vložte do hrnce, ve kterém je budete vařit.
Ingredience a postup na vařený pampeliškový sirup
Při použití 200 květů, budete potřebovat 1 litr vody, ¾ kg krystalového cukru a dva citrony.
Květy vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte zhruba půl hodiny. Poté nálev přeceďte, přidejte cukr a na kolečka nakrájený citron bez kůry, ideální je použít bio-citrony a místo bílého cukru například třtinový. Nálev znovu přiveďte k varu a za občasného míchání vařte ještě asi hodinu, i déle, podle toho, jak chcete mít sirup hustý. Hustota sirupu je závislá na délce vaření. Na závěr přidejte šťávu ze dvou citronů, která působí jako konzervant. Horký sirup pak nalijte do umytých a suchých sklenic, zavíčkujte a postavte na pět minut dnem vzhůru, aby se víčko dokonale utěsnilo. Sirup skladujte na chladném, temném místě.
Sirup bez vaření
Tento sirup si zachovává, oproti vařenému sirupu, větší množství zdraví prospěšných látek. Použijeme na něj zhruba 1 litr pampeliškových květů, ½ kg krupicového nebo třtinového cukru a 2 dcl vody. Květy vkládáme po vrstvách do sklenice a každou vrstvu zasypeme cukrem. Uzavřeme víčkem nebo fólií a necháme dva a tři dny stát na slunném místě, nejlépe na okně. Druhý den zalijeme převařenou, vychladlou vodou a necháme ještě den stát. Nálev občas promícháme, pak scedíme nejlépe přes plátýnko nebo sítko a uzavřeme.
Kdy a jak sirup užívat
Pampeliškový sirup podporuje zdraví a můžete ho užívat po lžičkách nebo do čaje, nápojů a limonád a stejně jako med, na chléb s máslem i k dochucení různých sladkých pokrmů.
Z pampelišek lze připravit sirup, čaj, různé nápoje, limonády nebo pampeliškové víno Zdroj: Prima DOMA
Sirup účinkuje jako léčebný a podpůrný prostředek při nachlazení a kašli i trávicích potížích. Vzhledem k obrovskému spektru zdraví prospěšných látek, můžete sirup užívat při trávicích potížích, zánětech močových cest, žlučníku, chronické únavě či ekzémech. Alergici by ale měli být při užívání pampelišky v jakékoli formě obezřetní.