Žilková o bouřlivém období na DAMU: Strávila jsem noc i s gayem Pavlem Vítkem

Herečka Veronika Žilková v knize Dělte dvěma na sebe prozradila mnoho pikantností. Zavzpomínala i na dobu, kdy studovala na DAMU. Mezi její spolužáky patřila například Eva Holubová, Ivana Chýlková, Jitka Asterová, Karel Roden nebo Pavel Vítek. A milostnými románky se to prý jenom hemžilo.

Žilková přiznala, že do školy docházela jen minimálně. V prvních třech ročnících pořád točila a ve čtvrtém byla těhotná, takže se neúčastnila ani absolventských představení. Léta strávená na DAMU ovšem označuje jako velmi divoká. Dokonce prý prožila vášnivou noc se spolužákem, zpěvákem Pavlem Vítkem, který je přitom gay a už několik desítek let tvoří pár s hudebním manažerem Janisem Sidovským.

„S kým jsem točila, s tím jsem si něco začala. I s tím Pavlem Vítkem jsem strávila jednu noc. Bylo to v mém dejvickém bytě, kam jsem se přestěhovala, když mě naši vyhodili z baráku za nějaké odhalené scény, ale myslím, že jsem nebyla jediná. Tehdy těch holek Pavel vystřídal víc. Měli jsme takové free hippies období,“ svěřila se v knize Žilková.

S profesorkou Reginou Rázlovou „válčila“

Její ročník vedli Jan Přeučil a Regina Rázlová, s níž si do oka příliš nepadla. „Pan Přeučil byl moc prima, Regina Rázlová mě neměla ráda, měla tatínka v komunistické vládě. Já jsem byla z velmi protikomunisticky zaměřené rodiny, a byla jsem ideologicky zakotvená tak, že i kdyby paní Rázlová hrála jako bůh, pro mě patřila k těm, proti kterým jsme byli. Jak já bych si přála, aby tam učila třeba Jana Hlaváčová nebo Luděk Munzar. Jak Rázlová, tak oni dva sice byli v Národním divadle, ale Rázlovou jsem vnímala jako protekční komunistickou dcerku. Z tohoto lidsko-společenského důvodu jsem ji jako profesorku odmítala akceptovat. Tehdy kolovala taková hláška, že v Národním divadle změní nápis Národ sobě na nápis Tatínek Regince. Můj tatínek byl partyzán, za bolševika trpěl, rodina byla neustále pod politickou palbou, tak jsem si přece nemohla vážit někoho, o kom se říkal takový vtip. Patřila k exkluzivní zlaté mládeži v Praze, jezdila v tatínkově autě... Pro mě to bylo nepřijatelné, a ona to ze mě evidentně vycítila,“ přiblížila Veronika Žilková.

Názor na ni nezměnila ani s odstupem let. „Nevím, možná jsem na Rázlovou přísná, protože jsem ji brala jako ženskou konkurenci. Pořád mi říkala, ať zhubnu, vadilo jí, že jsem tlustá. Měla jiné oblíbence, Vilmu (Cibulkovou – pozn. red.), Evu (Holubovou – pozn. red), Karla Rodena, a ze mě asi cítila nepřátelství. Když jsem točila a herci se mě ptali, kdo mě učí, a já řekla, že Rázlová, většinou reagovali posměšně: Ta komunistická protekce?“ uzavřela herečka.

Tagy: