Vraťme superhrubou mzdu, navrhuje vládní europoslanec Zdechovský. Balaštíková je proti

Tomáš Zdechovský v Partii (25. 6. 2023)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 16.7.2023

Konsolidační balíček obsahuje jen kosmetické změny v rozpočtech, je potřeba tak otevřít otázku návratu superhrubé mzdy. V Partii PLUS to prohlásil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že její zrušení v minulém volebním období způsobilo zásadní výpadky v rozpočtech. Tento krok však narovnal poměry mezi zaměstnanci a podnikateli, obhajovala naopak poslankyně za hnutí ANO Margita Balaštíková. Místo toho by rozpustila tři ministerstva.

„Je čas přestat si hrát na hrdiny a otevřít otázku zrušení a znovuobnovení superhrubé mzdy, protože v současné době jsou změny v tom balíčku poměrně dost kosmetické,“ řekl Zdechovský v Partii PLUS k úspornému balíčku, který v týdnu prošel prvním čtením Poslanecké sněmovny.

ČTĚTE TAKÉ: Zdechovský ostře o Klausovi: Co říká, je ne naprosto pitomé, válku začal úchylný ruský režim

Superhrubou mzdu v minulém volebním období zrušilo hnutí ANO společně s ODS a SPD. Podle Zdechovského to vytvořilo zásadní výpadky v rozpočtech. „Příjmy, které byly skrze superhrubou mzdu, tak nejsme schopni nahradit. Tento krok nebyl domyšlen do detailu,“ doplnil europoslanec.

Podle Balaštíkové však bylo zrušení superhrubé mzdy správným krokem, za kterým si hnutí ANO nadále stojí. „Neustále obhajujeme to, že jsme narovnali poměry mezi zaměstnanci a podnikateli,“ sdělila poslankyně.

Naopak přišla s jinými návrhy, jak napravit rozpočet. „Zrušila bych tři nepotřebná ministerstva, zrušila bych všechny politické náměstky. Pořád to kritizujeme, stojí to fůru peněz a začala bych prostě dělat nějaká protiinflační opatření,“ řekla Balaštíková.

Zdechovský však kritizoval, že s opozicí není příliš řeč. „V posledním roce a půl nejste ochotni o čemkoliv konstruktivně jednat. Jestli chceme dát naději našim dětem a vnoučatům, tak musíme jednat,“ sdělil. „Ke stolu jsme stále pozváni nebyli,“ reagovala poslankyně hnutí ANO.