Kapitulace ODS, je to až morbidní, pustil se Havlíček do Skopečka kvůli úspornému balíčku

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jiří Skopček (ODS) a Karel Havlíček (ANO)

360° 12.7.2023

V konsolidačním balíčku bych si dokázal představit menší zvýšení daní. Jde ale o kompromis, řekl v pořadu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle Havlíčka ale ODS kapitulovala na své vize a chová se morbidně, když obhajuje plošné zvyšování daní. Skopeček však namítl, že konsolidace je potřeba, abychom neměli rozbořené veřejné finance.

„Osobně bych si představoval, že by v balíčku mohlo být víc úspor a menší zvýšení daní, ale bohužel by to byl jenom teoretický koncept, který by neměl šanci být schválen,“ řekl Skopeček ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodal, že je odpovědný politik a upřednostní kompromis, než aby prohrál byť s nějakým hezky napsaným konsolidačním balíčkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klesající schodek rozpočtu? Optický klam pro zoufalé voliče pětikoalice, shodli se komentátoři

Podle Havlíčka ale o kompromis rozhodně nejde. „Je to kapitulace nejsilnější strany v pětikoalici. ODS naprosto rezignovala na své vize a na to, co tvrdila posledních 30 let,“ sdělil Havlíček.

Vláda podle něj zvyšuje daně plošně. „Přece se nemůžeme dívat na to, že zvýšíte daň osobám samostatně výdělečně činným o 60 procent v sociálních odvodech, uděláte windfall tax dvojnásobně vyšší, než je v celé Evropské unii, zvýšíte daň z příjmu právnických osob a zdvojnásobíte daň z nemovitosti. Tohle prostě nemůže fungovat a je morbidní, že to obhajuje strana jako ODS,“ zdůraznil Havlíček s tím, že tímhle krokem ohrozí budoucí ekonomický růst.

Podle Skopečka je ale zvýšení daní únosné. „Nestrašil bych poklesem ekonomického růstu. Trošičku zvedneme rekordně nízkou daň z nemovitostí, ale i poté bude jednou z nejnižších na celém světě,“ sdělil. Podle něj je především třeba mít zvládnuté veřejné finance. „Měli bychom přijímat prorůstová opatření, ale růst české ekonomiky je možný pouze za předpokladu, že nebudeme mít rozbořené veřejné finance,“ uvedl Skopeček. Proto je podle něj potřeba konsolidace. „Nechceme nikoho poškozovat, ale snažím se, abychom lidi nedostali do problémů tím, že bychom později museli omezovat výdaje na zdravotnictví, důchody atd.“ dodal.

Tagy: