„Vybombardování Zemanovy oslavy“? Hřebejk má právo napsat cokoliv, zastal se ho Strach

Oslava 80. narozenin Miloše Zemana

Zeman slavil narozeniny

Režisér Jiří Strach se zastal svého kolegy z branže Jana Hřebejka, který čelí ostré kritice za kontroverzní příspěvek týkající se účastníků oslavy 80. narozenin exprezidenta Miloše Zemana. „Propásli jsme možnost vybombardovat hotel Štekl,“ napsal Hřebejk, což reagující považovali za nepřijatelné. Podle Stracha má však člověk při svobodě slova právo říct či napsat cokoliv.

„Režisér a především občan Jan Hřebejk má právo ve svobodě slova říct či napsat cokoliv. Cokoliv! O tom je svoboda slova. I když by to bylo nevkusné či hraniční, může! Jakékoliv vyhrožování kriminalizací se svobodě protiví mnohem více. Doufám, že můj názor potvrdí Společnost pro obranu svobody projevu,“ uvedl Strach na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bál Putinových přátel, kritizují polská média Zemanovu oslavu. Vadí jim účast prezidenta Dudy

Znovu tak rozproudil debatu o kontroverzním příspěvku Jana Hřebejka ze začátku týdne. „Propásli jsme možnost vybombardovat hotel Štekl, netvařme se proto překvapeně, až to vezmou (v Evropě) do ruky,“ prohlásil autor legendárních Pelíšků.

Během soboty v hotelu Štekl v Hluboké nad Vltavou slavil své 80. narozeniny exprezident Miloš Zeman. Popřát mu do jihočeského městečka přijeli slovenský prezident Peter Pellegrini, polský prezident Andrzej Duda, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský premiér Robert Fico, slovenský ministr obrany Robert Kaliňák nebo srbský prezident Aleksandar Vučić.

Z tuzemského zastoupení dorazili exprezident Václav Klaus, šéf ANO Andrej Babiš, místopředseda ANO Karel Havlíček, poslanci ANO Radek Vondráček a Jaroslav Faltýnek, místopředseda SPD Radim Fiala, šéfka KSČM Kateřina Konečná, její předchůdce Vojtěch Filip, europoslanec Filip Turek, guvernér ČNB Aleš Michl, předseda strany PRO Jindřich Rajchl, jeho spolustraník a dříve dlouholetý člen ČSSD Michal Hašek či někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Hřebejk za svůj výrok o „vybombardování hotelu Štekl“ čelil ostré kritice. „To jste přehnal. Proti humoru nic nemám, naopak. A zrovna ten, který zná celý národ z vašich filmů, mám rád hodně. Nicméně právě proto, že jste známý režisér, bych od vás čekal lepší rozlišovací schopnosti. I kdyby to z vaší strany byl černý humor, což z postu bohužel není zjevné, někdo to může vzít vážně a váš ‚vtip‘ příště zrealizovat. Bude to pak stále vtipné?“ podivoval se senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Další uživatelé se na sociálních sítích ptali ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), zda se bude Hřebejkovým prohlášením zabývat policie. Oblíbený režisér svůj příspěvek nakonec smazal.

Později se ke kontroverzi vyjádřil následovně: „Došlo prostě ke koncentraci proruské páté kolony na nejvyšší úrovni. Tak jsem na druhou misku vah bagatelizace statisíců mrtvých, zničených měst a krajiny dal neškodný retroaktivní fór. Jasně, že se to nelíbí každému. Předstírat ale, že to byla vážně míněná výzva k násilí, je prostě slabomyslné.“

A jak se na věc kouká Společnost pro obranu svobody projevu, kterou oslovil Jiří Strach? „Nevíme, co pan Hřebejk skutečně napsal, protože náš profil zablokoval, aniž bychom spolu kdy vedli nějakou konverzaci. Pokud jeho výrok neobsahuje přímou výhrůžku násilím nebo podporu terorismu, je dle platných zákonů samozřejmě chráněn svobodou projevu,“ uvedla organizace.

Tagy: