Vyměňte stará střešní okna za nová. Zaměřte se na kvalitu a energetické úspory

Uvažujete, že v podkroví vyměníte střešní okna? Neřešte pouze jejich vzhled a cenu, ale myslete i na energetické úspory, jelikož okna hrají v úniku tepla velkou roli. Poradíme, co všechno byste měli zvážit při výběru střešních oken i jaké jsou možnosti pro získání dotací od státu. Nečekejte na jaro, střešní okno je možné vyměnit i teď na podzim bez zásahu do střechy.

Materiál rámů střešních oken

Jedním z klíčových faktorů z hlediska termoizolačních vlastností oken je volba správného materiálu rámů. Při výběru střešních oken tak zvažte nejen estetickou stránku, ale hlavně tu praktickou. Vezměte v úvahu vlhkost dané místnosti a podle toho zvolte vhodný materiál.

  • První možností jsou dřevěná střešní okna. Jsou tradiční, atraktivní a ekologická. Dřevo se vyznačuje skvělými termoizolačními vlastnostmi. Na druhou stranu vyžadují pravidelnou a poměrně náročnou údržbu. Jsou náchylnější k vlhkosti, většinou se nedoporučují do koupelen a kuchyní. Mají omezenou životnost, časem mohou podléhat vlivům počasí.
  • Další možností jsou plastová střešní okna, která kombinují delší životnost, přiměřené pořizovací náklady, snadnou údržbu a výborné izolační vlastnosti. Plastová střešní okna si dobře poradí s vlhkostí. Jejich tepelná roztažnost je vyšší a při poškození vyžadují náročnější opravu. Seženete i plastová okna v dekoru dřeva, která jsou od dřevěných téměř k nerozeznání, nebo přímo s dřevěným jádrem.
  • Co se týče funkčnosti, mezi dřevěnými a plastovými okny nejsou žádné zásadní rozdíly.
  • Existují také další možnosti, například okna hliníková, která se hodí pro moderní domy a vynikají dlouhou životností. Jsou lehká a odolná, ale mohou být méně izolační. Je třeba brát v úvahu, že jejich pořizovací cena je zpravidla vyšší ve srovnání se dřevem i plastem.

Důležitou roli v úniku tepla hraje volba typu skla

Izolační vlastnosti okna ovlivňuje zasklení. Podílí se nejen na tepelné izolaci, ale tlumí i venkovní hluk, což oceníte zejména tehdy, pokud bydlíte blízko silnice nebo máte hlučné sousedy. Kvalitní zasklení zajistí i vyšší odolnost oken.

Dlouhou dobu byla standardem dvojskla, která postupně nahrazují energeticky úspornější trojskla. Střešní okna s trojskly mají mnohem lepší izolační vlastnosti. Trojskla minimalizují tepelné mosty a zlepšují celkovou energetickou účinnost.

Kvalita se vyplatí

Střešní okna v dnešní době nabízí spousta výrobců, ale ne všichni mají kvalitní služby a materiály. Vsaďte na léta ověřenou kvalitu a pořiďte si okna FAKRO, která vynikají kvalitním zpracováním a příznivou cenou. Se střešními superthermo okny FAKRO nešlápnete vedle.

Nezapomeňte na těsnící lemování

Při instalaci střešních oken je nezbytné použít těsnící lemování, které je potřeba aplikovat na všechny okolní části střešní krytiny. Pokud by nebylo použito těsnicí lemování, mohlo by tání způsobit vážné škody na interiéru domu.

Lemování zajišťuje voděodolnost okna, odvádí déšť a sníh a chrání ho před nárazy větru. Pokud by nebylo použito těsnicí lemování, mohlo by například tání sněhu způsobit vážné škody v interiéru domu. Výběr lemování závisí na typu použité střešní krytiny a výšce jejího profilu.

Vždy čerstvý vzduch v podkroví

Při instalaci či výměně střešních oken nezapomeňte ani na to, že během zimy se moc nevětrá, takže byste si měli zvolit střešní okno s dobrým odvětráním, aby se v místnosti netvořila plíseň. Sáhněte po oknech s automatickou ventilační klapkou, která vám přivede čerstvý vzduch.

Střešní okna FAKRO jsou vybavena různými typy ventilačních klapek, například:

  • Automatická ventilační klapka V40P, která díky automatické regulaci průřezu ventilačního kanálu zajišťuje přísun optimálního množství vzduchu do místnosti, zaručuje zdravé mikroklima v podkroví a také úsporu energie.
  • Účinná ventilační klapka V35 s ruční regulací proudění vzduchu. Díky zvýšené účinnosti dochází k efektivnímu snižování vlhkosti v místnosti, což má za následek omezení kondenzace vodní páry.

Objevte skutečně ekologická okna

Střešní okna Fakro GREENVIEW jsou konstruovaná za účelem snížení spotřeby energie při vytápění. V kombinaci s ventilační klapkou dokážou přivádět čerstvý vzduch zvenčí, aniž by se místnost ochlazovala či přehřívala. Splňují jak vysoké bezpečnostní standardy, tak také estetické požadavky moderní doby.

Energetické štítky napoví

Při výběru oken se můžete orientovat i podle energetických štítků, které vám poskytnou informace o energetické účinnosti daných oken. V Evropě se používá škála od A++ (nejúspornější okna) do D (nejméně úsporná).

Zásadní je odborná montáž střešních oken

Ani ta nejlepší okna neposkytují optimální výkon, pokud nejsou správně nainstalována. Objednejte si proto na instalaci střešních oken odborníky. Zvolíte-li si okna FAKRO, namontuje vám je přímo jejich výrobce, což je zárukou, že se okno správně napojí na střešní plášť a bude dobře zaizolováno. Odborné poradenství vám poskytnou technici a montážníci FAKRO.

Energeticky úsporná okna s dotací od státu

Plánujete-li vyměnit staré střešní okno za nové, můžete získat zajímavou finanční podporu prostřednictvím dotačních programů Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti. Dotace na okna významně sníží náklady na střešní okna až o několik desítek tisíc korun. Získáte tak nejen úsporu energie v domácnosti, ale zároveň snížíte náklady na pořizovací cenu a instalaci oken.

  • Podmínkou pro získání dotace na okna je dosažení minimální úspory energie v domácnosti ve výši alespoň 20 %. Pro rodinné domy může dotace činit až 50 % ceny v závislosti na rozsahu provedených energetických úprav.

Zateplení půdních schodů

Pokud řešíte celkově úniky tepla z podkroví, myslete na zateplení půdních schodů, a pořiďte si termoizolační. Půdní schody umožňují bezpečný a snadný přístup do podkroví bez nutnosti pořízení nákladného a prostorově náročného schodiště.  Super termoizolační půdní schody mají dvojnásobný až trojnásobný systém těsnění a jsou vhodné pro nízkoenergetické a pasivní stavby, ve kterých je kladen velký důraz na minimalizaci tepelných ztrát. Díky vynikajícím termoizolačním parametrům mají značný vliv na úsporu tepelné energie, ideálně se hodí do míst, kde je velký teplotní rozdíl mezi obytným prostorem a nezateplenou půdou.

Jak zateplit stávající okna

Máte relativně nová okna a do výměny se vám nechce? I v tomto případě existují možnosti, jak zmenšit únik tepla. Ukážeme vám pár jednoduchých tipů, jak zateplit stávající okna.

  • Nalepte izolační fólii: Poměrně jednoduchý a cenově dostupný způsob, jak zvýšit izolační schopnosti oken, je přidání izolační fólie. Tato průhledná fólie se aplikuje na vnitřní stranu okenního rámu a snižuje tepelné ztráty.
  • Vyzkoušejte těsnicí pruhy do oken: Těsnící pruhy do oken jsou samolepicí pásky, které se umisťují na okenní rámy a tím zabraňují pronikání studeného vzduchu.
  • Investujte do závěsů a žaluzií: Kvalitní závěsy a žaluzie mohou být dalším krokem k zateplení oken. Tyto textilní prvky nejenže zabraňují úniku tepla, ale také mohou sloužit jako dekorativní prvek, který oživí interiér.

Odborné poradenství ohledně střešních oken vám poskytnou technici a montážníci FAKRO.