Kusy ledu ničily auta i domy. Evropu zasáhly extrémní bouře, spadla i rekordní kroupa

Rozmarné počasí decimuje Evropu. Zatímco jih sužují rozsáhlé požáry, sever postihly silné bouře. Provázel je nárazový vítr o rychlosti více než 100 km/h, krupobití a silné lijáky. Kroupy byly i větší než tenisové míčky, v severní Itálii dokonce spadla jedna o průměru 19 cm.

Mezi bouřemi nejpostiženější místa patří sever Itálie, především Milán a velké části Lombardie. Déšť byl v Miláně krátký, ale velmi intenzivní, voda vyplavila justiční palác. Ohromné škody mají na svědomí obří kroupy, které rozbíjely auta a vymlátily okna u mnoha budov.

Ve městě Azzano Decimo v regionu Furlansko-Julské Benátky dokonce spadla kroupa o průměru 19 cm. Podle Evropské laboratoře pro výzkum silných bouří (ESSL) je největší, jaká kdy byla v Evropě zaznamenána.

ČTĚTE TAKÉ: Spálené jsou domy i kopce, popsal reportér z hořícího Rhodu. Mírnil optimismus řeckých úřadů

Vichr vyvracel sloupy veřejného osvětlení, stromy, které padaly na auta, a rval střechy z budov.

Vedení města z bezpečnostních důvodů uzavřelo park a koupaliště Idroscalo. Padající strom usmrtil šestnáctiletou dívku spící ve stanu na skautském táboře. Rozsáhlé škody hlásí Benátsko a také Furlansko-Julské Benátsko.

Ušetřeno nezůstalo ani Slovinsko a Rakousko. „Nejsilnější bouřky s extrémním krupobitím zuřily v severní Itálii a ve Slovinsku,“ uvedl meteorolog Christian Pehsl z rakouského meteorologického institutu. V Rakousku zasáhly silné bouřky Štýrsko a Korutany. „V porovnání s ostatními zeměmi jsme z toho vyvázli velmi lehce,“ říká Pehsl.

„Bylo to peklo. Najednou se zatáhlo. Říkali jsme si, že asi něco přijde. A najednou to začalo všechno lítat. Nikdy v životě jsem nic takového nezažil,“ popisoval jeden z obyvatel okresu Barnim bouři, která se v pondělí přehnala Berlínem a Braniborskem. Vítr dosahoval rychlosti až 110 km/h.

Domy přišly o střechy, komíny strženy, rozbitá okna. Stromy se lámaly jako sirky. „Najednou kolem nás začalo všechno lítat,“ popisuje Janine Krügerová hrůzu z Krummensee. „Nic nebylo vidět, byly to jen kroupy. Nepadaly jen pár vteřin, ale takových deset minut,“ řekla webu týdeníku Focus další obyvatelka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostrov Rhodos v plamenech

Rainer Pitz se musel potýkat s obrovskými masami vody: „Voda k nám proudila přes zavřená okna. Vypadalo to, jako kdybychom je nechali otevřená.“