Spálené jsou domy i kopce, popsal reportér z hořícího Rhodu. Mírnil optimismus řeckých úřadů

Reportér Patrik Kaizr informuje z Rhodu.

Ostrov Rhodos v plamenech

Spálené kopce i domy. Turisty oblíbený řecký ostrov Rhodos stále sužují požáry, cestovní kanceláře přesto zájezdy neruší a posílají tam své klienty. Podle řeckých politiků jsou oblasti, které nesousedí s místem požáru, bezpečné. Jejich slova sice reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr potvrzuje, dodává však, že by byl opatrný a sledoval by vývoj situace. Místní jsou totiž na turismus odkázaní, a proto se situaci možná snaží vidět optimističtěji, než ve skutečnosti je.

„Všechny kopce nad mořem jsou kompletně spálené. Cestou jsme viděli obrovský rozsah škod, zasaženy jsou tisíce hektarů půdy, vypálené jsou i domy. Místní doufají, že se požár podaří co nejdříve uhasit, aby to co nejméně narušilo turistickou sezónu na Rhodu, na kterou jsou místní lidé velmi odkázáni,“ popisuje situaci reportér.

ČTĚTE TAKÉ: Nocování na zemi i chaos při evakuaci. Češi popsali děsivé zážitky z hořícího Rhodu

„Ty zprávy, co máme z řeckých médií, jsou mírně optimistické. Největší ohniska se podle nich daří dostat pod kontrolu a v budoucích hodinách by plameny neměly mít takový rozsah. Přesto zásah hasičů stále komplikuje prudký vítr a vysoké teploty,“ připomíná Kaizr a odkazuje i na slova řecké ministryně cestovního ruchu Olgy Kefalogianniové, která stanici BBC řekla, že požárem byla dotčena „pouze“ oblast o velikosti mezi 10 a 20 procenty rozlohy ostrova a situace na ostrově podle ní „není kritická“.

I reportér však uvádí, že dvě třetiny ostrova jsou naprosto bezpečné: „Požár je nijak neohrožuje, a dokonce v nich není cítit ani spáleniště. Můžu tudíž potvrdit, že severní strana ostrova a oblasti kolem pláží na jihu jsou v tuto chvíli bezpečné a prohlášením řeckých politiků lze věřit.“

Dovolenou si tak lidé podle Kaizra mohou užít bez většího stresu a obav. Připomíná ale, že situaci je třeba pečlivě sledovat a být opatrný.

Podívejte se, jak se k situaci vyjádřila mluvčí cestovní kanceláře Čedok:

Tagy: