Začíná MMA supervíkend, nabídne kvalitu i extrémní bizár. Prát se bude také slepec

MMA se zařadilo mezi nejpopulárnější sporty v Česku. V návštěvnosti často překonává i fotbal a hokej. Proto vzniklo několik místních organizací, které se na zápasy v kleci specializují. Tento víkend bude možné sledovat akce hned tří tuzemských značek. V neděli brzy ráno pak diváky čeká turnaj nejvyšší kvality UFC 289, na němž se ve Vancouveru představí i český hrdina David Dvořák. Předcházet tomu bude ale i sobotní večer bizarní zábavy v podobě pátého turnaje Clash of the Stars.

Už v pátek si mohou fanoušci bojových sportů vychutnat další galavečer organizace I Am Fighter (zkratka IAF, pozn. red.). „Na našem turnaji se představí například dobře známé jméno české bojové scény Alex Cverna. Proti němu nastoupí bojovník Dejan Bubic,“ říká promotér IAF Petr Ondruš. „Bubic má za sebou spoustu zápasů v postoji, v disciplíně K1. A je to docela rváč. Tak si myslím, že pro navrácení se Alexe na scénu by to nemusel být úplně špatný tahák.“

ČTĚTE TAKÉ: Šachista, plavčík i hrobník. UFC bojovník Dvořák má za sebou neuvěřitelnou kariéru

Alexander Cverna je jedním z veteránů mezi bojovníky. Je mu totiž už čtyřicet osm let, jeho srbský soupeř je o rovných deset let mladší. „Druhým tahákem našeho galavečera je rozhodně titulový zápas Steven Krt vs. František Bočáň. Ti už spolu jednou zápasili a Fanda Krta tehdy knockoutoval asi za třicet vteřin.“

Místem konání turnaje IAF 8 je kulturní dům v Sokolově, kde jindy probíhají například plesy. „Je to takové krásné místo. Dýchá to tu mimořádnou atmosférou,“ dodává Ondruš.

Bizár sobotní noci

Nejvíc rušno bude určitě kolem sobotní akce v pražském O2 universu. Už pátý galavečer tam totiž pořádá mimořádně populární organizace Clash of the Stars. Moderní pražská hala pro více než čtyři tisíce diváků byla vyprodána během necelých dvou dnů od oznámení turnaje Clash of the Stars: The Champ is here! To jen dokazuje, jak obrovským hitem se nová forma zábavy stala. Fanoušci si zápasy často velmi podivných postaviček ze sociálních sítí mimořádně užívají.

„Zápasníci“ s minimální znalostí MMA tak mají často větší sledovanost než profesionální gladiátoři. Na sobotní akci budou například bojovat liliputi s přezdívkami Zmijozel a Obr, kulturista Karlos Benda, vítěz druhé řady reality show Like House Tadeáš Kuběnka nebo pofidérní persona sociálních sítí Ondřej Untermuller alias Kluk s kamením.

V rámci večera má dojít i na hodně diskutovaný souboj profesionálního zápasníka Tadeáše Růžičky s rádoby gangsterem Tadeášem Veselým. Podmínky obou budou v boji dosti nevyrovnané. Zatímco Veselý bude mít malé MMA rukavice a může zápasit jakýmkoliv způsobem, profi bijec nesmí používat kopy, lokte a na rukou bude mít velké boxerské rukavice.

Do klece nastoupí i nevidomý Jan Podraný alias Dragunov. On i soupeř Daniel Sonleitner budou mít zavázané oči. A aby se alespoň slyšeli, doplňkem jejich dresů budou rolničky. O hlavní zápas se postarají influenceři Marek Valášek a Tomáš Križan.

Turnaj dvou titulů

V Bratislavě se v sobotu večer uskuteční jedenáctý turnaj organizace RFA (Real Fight Arena, pozn. red.), kde dojde dokonce na dvě titulové bitvy. V MMA souboji nastoupí český voják a ranař Dominik Humburger a Polák Robert Maciejowski. V postojovém zápase podle pravidel Realfight proti sobě nastoupí Brazilec Joilton „Peregrino“ Lutterbach a Jakub Benko.

„Po roce se vracíme opět do Bratislavy. Měli jsme původně jeden titulový zápas, objevilo se ale mnoho komplikací a vypadalo to, že na něj nedojde. Vše ale dopadlo tak, že budeme mít dokonce dva titulové zápasy,“ pochvaluje si promotér RFA Boris Marhanský.

Světová jistota

Nejkvalitnější sportovní zážitek bezpochyby nabídne až nedělní turnaj UFC 289 ve Vancouveru, kde se navíc představí i skvělý český bojovník David Dvořák. Ten nastoupí proti australskému dravci Stevu Ercegovi. „Jde o stylově úplně jiného soupeře. Wrestler, který rád ukončuje na zemi. Má velmi dobrou kontrolu ze zad, kde často chodí po škrcení,“ řekl pro CNN Prima NEWS bojovník Patrik Kincl, který Dvořáka doprovází v Kanadě jako trenér.

Velký galavečer slavné americké stáje nabídne i zajímavý titulový ženský duel mezi Brazilkou Amandou Nunesovou a Mexičankou Irene Aldanaovou. O hlavní předzápas se postará brazilská MMA legenda Charles Oliveira s Američanem Beneilem Dariushem.

Tagy:
MMA UFC David Dvořák Vancouver Marek Valášek Patrik Kincl Clash of the Stars Amanda Nunes Tadeáš Růžička Charles Oliveira