Zahynula nejosamělejší velryba světa. Lolita měla být brzy propuštěna z akvária na svobodu

Lolita, která byla označována za „nejosamělejší velrybu na světě“, v pátek zahynula v akváriu v Miami. Sedmapadesátiletý predátor zemřel poté, co v posledních dnech vykazoval podle veterinářů „vážné známky nepohody“. V zajetí Lolita strávila přes 50 let. Její smrt aktivisty trápí o to víc, že se plánovalo její brzké vypuštění do volné přírody.

Jakmile se Lolitin zdravotní stav zhoršil, začali se jí věnovat veterinární specialisté. Kosatka, známá také pod jménem Toki, nakonec zemřela na onemocnění ledvin, informuje deník Mirror. „Toki byla inspirací pro všechny, kteří měli to štěstí slyšet její příběh, a zejména pro národ Lummi, který ji považoval za součást své rodiny,“ uvedli aktivisté z neziskové organizace Friends of Toki (Přátelé Toki).

ČTĚTE TAKÉ: Panika v letadle: Z přepravní klece utekl medvěd. Cestující se běželi schovat zpět na terminál

Indiánský kmen Lummi ze státu Washington považuje kosatky za své „příbuzné pod vlnami“. Tento kmen se proto několik let snažil o propuštění Lolity a její návrat do domovských vod. „Národ Lummi je zarmoucen zprávou, že naše milovaná příbuzná kosatka zemřela v odhadovaném věku 57 let,“ uvedl v prohlášení.

Všichni z okolí kosatky jsou zarmouceni o to víc, protože snahy o její propuštění měly být v blízké budoucnosti úspěšně završeny.

Ve vodách oceánu si už ale Lolita nezaplave.

„Její příběh mě chytil za srdce, stejně jako miliony dalších lidí. Bylo mi ctí být součástí týmu, který pracoval na jejím návratu do původního domova, a uklidňuje mě, že jsme v uplynulém roce výrazně zlepšili její životní podmínky,“ uvedl majitel fotbalového klubu Indianapolis Colts Jim Irsay, který měl kosatčin přesun spolufinancovat.

Tagy:
kosatka Miami akvárium kmen Lolita Indianapolis Colts Toki Jim Irsay