Jedovaté medúzy útočí. Španělsko zavírá pláže, turistům zůstávají bolestivé popáleniny

Turistům na severu Španělska ničí prázdninové radovánky v moři invaze jedovatých medúz – měchýřovek portugalských. Jejich žahnutí zanechává bolestivá poranění. Úřady proto nechaly mnohé pláže uzavřít, píše web týdeníku Focus.

Zranění způsobují chapadla medúz, na kterých jsou stovky drobných ostnů s žahavými buňkami (nematocyty), které okamžitě vypouští jed. Některé druhy mají žahavé buňky i po obvodu svého „klobouku“ (zvonu). Požahání může způsobit i mrtvá medúza vyvržená na břeh nebo utržená volně plovoucí chapadla. Dotek je pro člověka extrémně bolestivý, píše web týdeníku Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Agresivní ryby napadají turisty na Mallorce. Ti z vody prchají i s krvácejícími ranami

Při kontaktu s jedem se obvykle dostaví intenzivní pálení, brnění, někdy ostrá bolest. Kůže je poraněná a naskáčou na ní puchýřky. Častá je i vyrážka nebo otok. U citlivějších jedinců se může přidat nevolnost, zvracení a únava či malátnost.

Invaze jedovatých medúz donutila úřady, aby se uzavřely pláže v Praia de Torno a v Praia de Cubelas a také v Praia de Esteiro, v Ribadenebo v A Marosa v Burele. Ostře sledovaná je oblast A Mariña.

V posledních týdnech se medúzy objevily na plážích v Kantábrii, jako je Castro Urdiales, a v Galicii na severozápadě Pyrenejského poloostrova. Zamořené žahavci nejsou jen španělské pláže, ale také pláže ve Francii a Itálii, píše Focus.

Postupné zvyšování teploty vody v oceánech, změna srážkového režimu, větrů a proudů podporuje množení medúz a zamoření pláží, tvrdí mořský biolog Josep María Gili. Ale ani tyto faktory by nezpůsobily takovou invazi medúz. „Tím nejdůležitějším je nadměrný rybolov,“ dodal Gili. Tím se snižuje počet predátorů planktonu, píše web deníku El País.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vstupem do vody vcházíte do lví klece, varuje odborník. Žraloci jsou z oteplování pomatení

Tagy: