Zase nemáte co na sebe? Buďte šik a šetřete čas i peníze s kapsulovým šatníkem

Kdo by nechtěl vypadat dobře?! Mít šatník, který je trendy a přitom člověku sedí, jako by byl šitý na míru, chce většina z nás. Ženy, muži, ale i děti nebo senioři. Těm, kteří tápou anebo jim k dokonalé garderobě stále krůček chybí, přinášíme jeden ze základních tipů - kapsulový šatník. Vysvětlíme, co tenhle pojem znamená i jak pomáhá šetřit peněženku, místo ve skříni a v neposlední řadě i životní prostředí nebo zdraví dětí v rozvojových zemích.

Alespoň jednou se to stalo snad každému. V záchvatu touhy vypadat co nejlépe podnikáme nájezdy na obchody s oblečením a doplňky a čas od času se necháme strhnout posledními trendy či radou druhých a pořídíme si oblečení, které nám ale tak docela nesedí a ze šatníku ho vytáhneme jen párkrát. Ve výsledku nemáme skutečně šik kousek, ani radost nebo více peněz na to, co by nám skutečně slušelo. Jak z toho ven?

Klíč je ve správné inspiraci. Lze sledoval známé osobnosti a třeba zkusit napodobovat jejich styl. Přece jen jsou často v péči zkušených profesionálů. Ovšem fotografie, které se nám obvykle dostanou na oči, jsou obvykle ze slavnostních příležitostí. My ale potřebujeme šaty pro každodenní život. Vyplatí se proto hledat, pátrat a i v oblasti oblékání se správně vzdělávat.

Jedním z pilířů vhodného oblékání bez rozdílu pohlaví, věku či konfekční velikosti je pojem capsule wardrobe, v překladu kapsulový šatník.

Kapsulový šatník je řešením problému: Nemám co na sebe!

Kapsulový šatník

Vymyslela ho v 70. letech 20. století podnikatelka Sussie Faux, která se o módu sama velmi zajímala. Zakladatelka jednoho z butiků v Londýně dokázala, že bohatě stačí vlastnit pár základních kousků oblečení, které jsou kvalitní a vydrží dlouho a lze je mezi sebou kombinovat.

Jak má kapsulový šatník vypadat? Čísla, podle nichž se množství jednotlivých oděvů a doplňků ve skříních řídí, se v návodech liší. Sussie Faux, autorka nápadu, ale věřila, že ženám stačí dvoje kalhoty, šaty, boty, dále kabát, bunda, sukně, svetr a tričko a mají vyhráno.

Kouzlo tkví v kombinování jednotlivých kousků, které se průběžně střídají. Tenhle princip ale bez problémů poslouží i mužům nebo dětem při oblékání do školy - pochopitelně upravený podle potřeb daného člověka.

Šetří čas i peníze

Do kousků, které člověk obléká nejčastěji, se vyplatí investovat víc než pár stovek. Odměnou je kvalita materiálů a jejich dlouhá výdrž, díky kterým není třeba nakupovat často. To ve výsledku šetří čas strávený blouděním po obchodech i rozhodováním co na sebe a v neposlední řadě také peníze.

Kdo se bojí, že na vysněnou značku oblečení nebude mít dost peněz, ať si počká na výprodeje nebo slevy. Velmi často při takových příležitostech padají ceny výrazně níž.

Spokojený navíc bude i ten, kdo neustále bojuje s pořádkem ve skříni, v níž i přes veškeré snahy vládne chaos.

Nejen šik ale i eco friendly

Kdo dá stopku bezhlavému nakupování oblečení, může ho kromě padnoucího svetru či kabátu hřát také fakt, že pomáhá zmírnit plýtvání. Že se tak šetří i životní prostředí, na nějž má průmysl a to i ten textilní, výrazný a ne právě pozitivní vliv, je na snadě.

Všichni navíc víme, že poptávka určuje nabídku. Řadu oděvů pořídíme sice za velmi sympatický peníz, nicméně naše úspory jsou vykoupeny vysokou cenou v podobě dětských pracovníků, kteří v rozvojových zemích místo her na hřišti nebo ve škole tráví dny v továrnách, kde nám šijí oblečení pochybné kvality.

S tím souvisí i nakupování v second handech. Není třeba za každou cenu vymetat každý, který potkáte. Udělejte si přehled o sekáčích ve vašem městě a zjistěte, kde se o použité oblečení dobře starají a nabízejí ozkoušenou kvalitu. Získat se tak často dají doplňky i oblečení vyhlášených značek z dřívějších dob, kdy, jak víme, věci byly kvalitní a schopné dlouhé životnosti. To může být bod pro váš styl i svědomí.

Staré oblečení ze skříní (zatím) nevyhazujte

Inspiroval vás kapsulový šatník? Chápeme. Nicméně je dobré vědět, že šatníkovou revoluci může málokdo spustit ze dne na den. Oblečení je dobré obměňovat postupně a s rozmyslem, aby se člověk vyhnul unáhleným nákupům i zruinování rozpočtu.

A dodatek na závěr: I s kapsulovým šatníkem se smíte čas od času nechat unést a pořídit si sezónní doplněk či oděv. S dobrým základem ve skříni si občasný úlet můžete s klidem dovolit.

Tagy: