Zelenskyj chce Marshallův plán na obnovu Ukrajiny. Požádal o něj lídry zemí G7

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes požádal vedoucí představitele zemí skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7, aby schválili Marshallův plán na obnovu Ukrajiny po škodách způsobených ruskou invazí. Informovala o tom agentura Reuters.

„Potřebujeme jasný plán obnovy Ukrajiny. Podobný tomu, jakým byl Marshallův plán pro Evropu po válce,“ řekl Zelenskyj lídrům G7 podle záznamu jeho projevu, který byl zveřejněn na webu ukrajinské prezidentské kanceláře.

DÁLE ČTĚTE: Trestanci došli? Ruská armáda hledá nové rekruty, do bojů na Ukrajině láká vězeňkyně

Cílem Marshallova plánu, tedy zákona o zahraniční pomoci, který americký prezident Harry Truman podepsal v dubnu 1948, bylo pomoci druhou světovou válkou zdevastované Evropě. Hlavním iniciátorem byl někdejší šéf generálního štábu a ministr zahraničí George C. Marshall.

Prezident Zelenskyj dnes rovněž uvedl, že zrušení restrikcí na používání západních zbraní na území Ruska poskytlo Ukrajině dodatečnou ochranu před ruskými vzdušnými údery.

Americký prezident Joe Biden v květnu částečně zrušil zákaz používání amerických zbraní na ruském území, aby je Ukrajina mohla využívat při obraně v okolí Charkova. Podobný souhlas v poslední době daly Kyjevu i další západní státy, včetně Německa.

„Stále však sháníme další systémy protivzdušné obrany Patriot a potřebujeme další stejně silné kroky, které byly podniknuty k posílení našich schopností úderu dlouhého dosahu, řekl Zelenskyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem