Trestanci došli? Ruská armáda hledá nové rekruty, do bojů na Ukrajině láká vězeňkyně

Ruské ženy běžně působí v tamní armádě. Dojde teď i na vězeňkyně?

Ukrajinci zničili ruský želví tank

Náboráři ruských ozbrojených sil hledají nové rekruty ve věznicích. Na tom by nebylo nic nového, trestance Kreml ve své armádě již dlouho využívá. Novinkou je však zpráva, že nově zamířili i do ženské věznice. Informuje o tom list The New York Times, který hovořil s dvojicí bývalých ruských trestankyň.

Za Rusko na Ukrajině bojují tisíce vězňů, kteří se nechali zlákat slibem, že si ve válce mohou vybojovat svobodu. Je jedno, jak těžký zločin spáchali. Zpoza mříží se tak dostali třeba masoví vrazi či dokonce kanibalové, kteří měli ve vězení strávit zbytek svých životů.

ČTĚTE TAKÉ: Vzpruha pro ukrajinský pluk Azov. Dostane zbraně i výcvik od Američanů, Moskva zuří

Mnoho z nich zprvu bojovalo pod vlajkou žoldnéřské Vagnerovy skupiny oligarchy Jevgenije Prigožina. Ten loni zemřel za podivných okolností při pádu letadla poté, co se rozkmotřil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Naděje, že by v Rusku nemuseli strávit život za mřížemi, pro ně byla dostatečnou motivací k tomu, aby se vrhali vstříc ukrajinským zákopům vlnu za vlnou.

Kreml ale podle všeho začíná nyní provozovat i nábor trestankyň. Zmíněný americký list hovořil se dvěma ženami, které strávily nějaký čas v ruském vězení. Podle nich se právě v jejich někdejší věznici v Petrohradě objevili ruští verbíři, kteří potrestaným ženám nabízeli unikátní možnost – připojit se k armádě a pokusit se vybojovat svobodu.

NYT hlásí, že verbíři začali ženské věznice v evropské části Ruska objíždět už na podzim loňského roku. Dosud však žádné trestankyně kvůli službě v armádě věznice neopustily. To se podle všeho nyní mění.

Americký list dodává, že nábor vězeňkyň přichází v době, kdy se Rusko znovu snaží posílit své armády, aniž by muselo přistoupit k další vlně mobilizace běžných Rusů. Už dříve bralo rekruty z mužských věznic, nyní se však zdá, že zdroje vysychají.

Uniklý dokument, který má americký deník k dispozici, obsahuje informaci, že pouze 40 z 400 vězeňkyň s návrhem verbířů souhlasilo. Podepsat měly kontrakt s příjmem kolem 180 tisíc rublů (zhruba 46 tisíc korun) měsíčně. To je mimochodem skoro desetinásobek minimální mzdy v Rusku.

Ukrajinský list The New Voice of Ukraine uvádí, že v ruských věznicích bylo před zahájením invaze zavřeno na 30 tisíc žen.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Ukrajinci zasáhli ruskou chloubu za miliardu. Putin zuří, zní z Kyjeva po útoku na základnu

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Moskva Ukrajina věznice The New York Times Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Azov Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu