Záběry ničivé exploze. Ukrajinci rozmetali ruský želví tank, dron proletěl přímo poklopem

Ukrajinci zničili ruský želví tank.

Ukrajinci zničili ruský želví tank

Ukrajinská 93. mechanizovaná brigáda se v okolí Bachmutu postarala o likvidaci dalšího ruského tanku. Obrněnec nezachránila ani takzvaná „želví konstrukce“. Sebevražedný dron totiž proletěl otevřeným poklopem, následovala mohutná exploze. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Okupanti sice vyrobili ‚želvu‘, jenže zapomněli zavřít poklop. Ukrajinští operátoři dronů takové chyby neodpouštějí,“ uvedl kyjevský generální štáb na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krvavé tažení Ruska v číslech. Bilionové škody, města vymazaná z mapy a stovky tisíc mrtvých

O likvidaci ruského obrněnce se postarali členové ukrajinské 93. mechanizované brigády. „Operátoři jednotky ‚Černý havran‘ opět udeřili ve směru na Bachmut. Tentokrát se jejich obětí stal další ruský želví tank,“ konstatovala obávaná vojenská skupina na Telegramu.

Na záběrech je vidět nálet sebevražedného dronu na ruský tank. Posádku obrněného vozu nezachránila ani dodatečně vyrobená plechová konstrukce obklopující tankovou věž. Ukrajinský operátor totiž nasměroval bezpilotní letoun s trhavinou skrz otevřený poklop přímo do vnitřních prostor tanku.

Následovala mohutná exploze, kterou ještě umocnilo vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje. Z ruského tanku nezbylo téměř nic, což potvrzují záběry pořízené ukrajinským průzkumným dronem.

Ruské síly spoléhají na takzvané želví tanky čím dál častěji. Výtvory, které připomínají mašiny z postapokalyptického Mad Maxe nebo Falloutu, mají být odpovědí právě na všudypřítomnou a smrtelnou hrozbu v podobě bezpilotních letounů.

Plechová ochrana nicméně snižuje rychlost i celkovou mobilitu pásového vozidla. Hranatý úkaz se navíc na bojišti zakamufluje opravdu jen stěží. Stejně tak se zdá, že extra vrstva ochrany nakonec nemusí být tak efektivní, jak okupanti nejspíše doufali.

VIDEO: Rusové mají novou zbraň: Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Tagy:
válka tank tanky dron Ukrajina želva výbuch exploze bezpilotní letoun drony Rusko obrněné vozidlo těžká technika poklop Doněcká oblast sebevražedné drony Bachmut Ukrajinská 93. mechanizovaná brigáda