Zemřel slavný skladatel Bacharach. Psal hity pro Toma Jonese, učil se od Bohuslava Martinů

Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby zesnulého umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.

„Jedinečně nadaný a populární“ autor, jak jej označila AP, se narodil 12. května 1928 v Kansas City. Publicistka Tina Brausamová uvedla, že ve středu zemřel přirozenou smrtí ve svém domě v Los Angeles.

Během své dlouhé kariéry spolupracoval především s textařem Halem Davidem, mezi zpěváky byla jeho oblíbenkyní Dionne Warwicková, která v roce 1964 zpracovala jeho píseň Walk On By. Pro Toma Jonese napsal hit What's New, Pussycat?, spolupracoval také s Dusty Springfield nebo The Carpenters. Aktivní zůstával i ve vysokém věku, když jako osmdesátník vystoupil na festivalu Glastonbury a podílel se na soundtracku k filmu Po.

Podle AP se s Bacharachem může z posledních dekád měřit jen hrstka autorů, pokud jde o schopnost tvořit „okamžitě chytlavé“ písně, které zůstávají populární dlouho po napsání. Na předních příčkách hitparád se jeho díla s nezapomenutelnými melodiemi a „osobitými aranžemi“ umísťovala od 50. let až do začátku 21. století.

Bacharach se jako dítě s rodiči přestěhoval do New Yorku, kde jako teenager nasával hudbu v klubech, kam s falešným průkazem chodil na jazzové hvězdy Dizzyho Gillespieho či Charlieho Parkera. Později studoval hudbu na několika školách v Kanadě i Spojených státech, mezi jeho učitele patřil francouzský židovský uprchlík před nacismem Darius Milhaud či český skladatel Bohuslav Martinů.

Tagy: