Smutná zpráva pro Česko. Zemřel známý levicový spisovatel Karel Sýs, získal několik ocenění

Zemřel levicový spisovatel a předseda Unie českých spisovatelů Karel Sýs. Dožil se osmasedmdesáti let. Na svém facebookovém profilu to oznámil místopředseda KSČM Milan Krajča. Sýs vedl kulturní rubriku týdeníku Tvorba a po revoluci napsal satirickou prózu o polistopadovém vývoji. Dokonce několikrát kandidoval za KSČM do Senátu. V roce 2018 dostal vyznamenání od tehdejšího prezidenta Miloše Zemana.

Místopředseda KSČM Milan Krajča sdílel v pondělí na svém facebookovém profilu zprávu, že zemřel spisovatel a předseda Unie českých spisovatelů Karel Sýs. Bylo mu osmasedmdesát let.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela známá spisovatelka O'Brienová, která navštívila i Prahu. Napsala více než 20 knih

„Navždy nás opustil zasloužilý umělec a předseda Unie českých spisovatelů Karel Sýs. Ztrácíme v něm nejen skvělého spisovatele a básníka, ale také spolubojovníka v zápase za lepší svět a hlavně mimořádného člověka. Čest jeho památce!" napsal Krajča k fotografii, kde si se Sýsem podávají ruce pod Leninovým portrétem.

Velmi smutná zpráva... Navždy nás opustil zasloužilý umělec a předseda Unie českých spisovatelů Karel Sýs. Ztrácíme v...

Posted by Milan Krajča on Monday, July 29, 2024

Básník a esejista Karel Sýs vystudoval zahraniční obchod. Koncem šedesátých let začal řídit redakci literárního týdeníku Kmen (původně příloha týdeníku Tvorba) a během normalizace vydal deset básnických sbírek. Na konci osmdesátých let se stal zástupcem šéfredaktora literárního časopisu Kmen.

Po revoluci zastával silně kritický pohled na společenský a ekonomický vývoj. Po pěti letech vydal satirickou knihu „Nová kronika aneb Bordel v Čechách“ a psal až do roku 2017, kdy vydal poslední dílo ze série o situaci v Čechách s názvem „Bordel na kvadrát“. Psal také eseje, studie, knihy pro děti a knihy o historii.

Nebyl jen nadšený spisovatel, věnoval se i politice. V roce 1996 a 2002 neúspěšně kandidoval za KSČM do Senátu. V roce 2018 ho bývalý prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy prvního stupně.

S oceněním nesouhlasil český PEN klub. „Za svou angažovanou tvorbu byl (Sýs) dostatečně oceněn už za minulého režimu,“ uvedl tehdy ve stanovisku PEN klub.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bez chyb nemůže být chlap chlapem, myslí si Marpo. Proč se rozhodl dělat country?

Tagy:
KSČM umělec umění, kultura, zábava a média smrt a umírání Unie českých spisovatelů Karel Sýs