Zemřela hvězda seriálu Sex ve městě. Dlouhá léta hrála v divadlech na Broadwayi

Zemřela Frances Sternhagenová, všestranně talentovaná herečka, která více než půl století účinkovala na Broadwayi, za což získala i dvě ceny Tony. Pro české diváky je neznámější v roli Bunny MacDougalové, tchyně Charlotty, v seriálu Sex ve městě.

„Její láska a život nás nadále inspirují,“ uvedla rodina herečky v prohlášení, které získal web The Hollywood Reporter.

Francis Hussey Sternhagenová se narodila 13. ledna 1930 ve Washingtonu a už ve svých pětadvaceti letech poprvé vystupovala na Brodwayi. Jednalo se o roli ve hře Thorntona Wildera Kůže našich zubů.

ČTĚTE TAKÉ: Ewě Farne s manželem spadl do klína dům za desítky milionů. Kde k nemovitosti v Praze přišli?

Za své působení na „prknech, co znamenají svět“ byla sedmkrát nominována na cenu Tony (je považována za nejvyšší ocenění v divadelní oblasti, pozn. red.). První cenu získala v roce 1974 za roli v původní inscenaci hry Neila Simona s názvem Dobrý doktor, další v roce 1995 za ztvárnění ovdovělé tety Lavinie v obnovené inscenaci hry Dědička.

Při všech svých úspěších na divadelních prknech se Sternhagenová ale pravděpodobně nejvíce proslavila rolí Bunny MacDougalové, otravné tchyně Charlotty (Kristin Davisové) v seriálu Sex ve městě. Ta svým ochranitelským postojem k synovi Treyovi (Kyle MacLachlan) dělala jedné z hlavních hrdinek seriálu ze života peklo. Polevilo až ve chvíli, kdy vtrhla k novomanželům do ložnice a přistihla je při sexu. Od té doby si začala udržovat odstup.

„Musím říct, že je zábavné hrát tyhle snobské starší dámy. Být protivná je vždycky větší zábava,“ zažertovala Sternhagenová v rozhovoru pro deník Los Angeles Times v roce 2002. „Znám takové ženy a myslím, že je dokážu napodobit,“ uvedla tehdy.

Postavy ztvárněné Sternhagenovou se obecně vyznačovaly neústupným, panovačným přístupem a nezdolnou silou. Vychutnávala si role, které se vymykaly běžným zvyklostem – čím podivnější a výstřednější byly, tím lepší.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jákl pracuje na novém filmu s Anthonym Hopkinsem. Je nevídaně pokorný, říká producent

Tagy:
smrt Hollywood Frances Sternhagen cena Tony Sex ve městě