Bojovníci za rasovou rovnoprávnost truchlí. Zemřela sestra Martina Luthera Kinga

Ve věku 95 let zemřela Christine Kingová Farrisová, starší a zároveň jediná sestra amerického kazatele a známého bojovníka za lidská práva a rasovou rovnoprávnost Martina Luthera Kinga, který zahynul v dubnu 1968 na následky atentátu. O smrti své „milované tety“ informovala její neteř Bernice Kingová.

„Možná nebyla vždy mezi prvními v pochodu, ale to platilo o mnoha hrdinech hnutí za občanská práva,“ řekl historik Marcellus Barksdale o Farrisové v rozhovoru s agenturou AP v roce 2009. Farrisová desítky let po násilné smrti svého bratra pomáhala jeho vdově Correttě Scottové Kingové zachovat a propagovat bratrův odkaz, zejména jeho filosofii nenásilného odporu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slovenská herečka šokovala. Rozhodla se ukončit život a podstoupila asistovanou sebevraždu

Farrisová přežila mnoho svých blízkých, včetně svých rodičů, dvou bratrů, švagrové a neteře Yolandy. V roce 1948 absolvovala studium ekonomie na Spelman College – ve stejný den, kdy Martin Luther King získal titul ze sociologie. Na univerzitě poté působila přes padesát let. V roce 1960 se provdala za Isaaca Newtona Farrise a měli spolu dvě děti. Byla autorkou dvou knížek pro děti, které se věnovaly poselství jejího bratra, a rovněž napsala paměti.

Kazatel Martin Luther King je považován za nejvýznamnějšího bojovníka za lidská práva a rasovou rovnoprávnost v USA. Patřil mezi charismatické řečníky a do historie se zapsal svým projevem s opakujícími se slovy: „I have a dream...“ (Mám sen), který byl v roce 1963 vyvrcholením pochodu za práci a svobodu. Život devětatřicetiletého Kinga ukončil výstřel, když stál na balkóně hotelového pokoje v Memphisu, kde podporoval stávku dělníků. Údajný vrah, kriminálník James Earl Ray, který byl odsouzen na 99 let vězení (zemřel v roce 1998), se původně ke zločinu přiznal, později ale vinu odmítl.

Kingův druhý sourozenec, mladší bratr Alfred Daniel Williams King zemřel v roce 1969, krátce před svými 39. narozeninami.

Tagy:
Martin Luther King USA Memphis Isaac Newton Christine King Farris Bernice King Spelman College James Earl Ray Alfred Daniel Williams King