Zkrat, který mohl Lehečku poslat „zdarma“ do semifinále. Tsitsipas připomněl kauzu Djokovič

Zatím životní turnaj českého mladíka Jiřího Lehečky je u konce. Naděje na to, že si nějaký tuzemský mužský tenista po osmi letech zahraje semifinále grandslamu, rozprášil na Australian Open ve třech setech čtvrtý muž žebříčku Řek Stefanos Tsitsipas. Zároveň to byl čtvrtfinálový vítěz, který nedlouho před proměněným mečbolem mohl svůj úspěch zcela zbytečně „pohřbít“.

Ačkoliv Tsitsipasův triumf vypadá podle výsledku 3:0 na sety jednoznačně, pod povrchem se skrývala nesmírně vyrovnaná bitva. Dokládá ji například údaj o vítězných míčích – 38:36 pro Lehečku. Čtvrtfinále na kurtu pojmenovaném po legendárním australském hráči Rodu Laverovi, který sám na bitvu dohlížel, rozhodly detaily. Především to, jak oba soupeři nakládali s brejkboly. Světová čtyřka využila dva ze šesti, 21letý Čech neproměnil ani jednu z osmi možností.

Přese všechny statistiky nakonec mohl být kruciální okamžik, na který neexistují kolonky. Hrál se už třetí set, Tsitsipas mířil za těžce budovaným postupem, byl ve vedení 4:3 a Lehečka servíroval. Favoritovi se rýsovala za stavu 15:30 šance na brejk, ale rodák z Mladé Boleslavi srovnal povedeným forhendem do rohu hřiště. Tenisák se odrazil od stěny za kurtem do vzduchu a Tsitsipas ho z frustrace napálil znovu do bariéry. Pro žluto-zelenou kouli už v tu chvíli běžel sběrač míčků a řecký hráč ho jen tak tak minul.

„Měl obrovské štěstí. Kdyby sběrače trefil, už jde podat ruku k síti jako poražený. Tohle nemůžete udělat, musíte být pozorní. Bylo to nebezpečné,“ upozornil americký komentátor Jim Courier, bývalá světová jednička, na to, že Lehečka mohl dostat postup gratis.

V grandslamových pravidlech totiž stojí: „Hráč nesmí v žádném okamžiku fyzicky napadnout rozhodčího, soupeře, fanouška či jinou osobu na turnaji. Rozhodčí má v takovém případě po konzultaci se supervizorem právo hráče vyloučit.“

Byla to poměrně jasná reminiscence sportovního neštěstí, které potkalo Novaka Djokoviče během US Open v roce 2020. Osmifinále newyorského tenisového svátku pro něj skončilo diskvalifikací v prvním setu, když naštvaně odpálil míček za sebe a trefil do krku lajnovou rozhodčí.

Pozvánka pro hollywoodskou hvězdu

Tsitsipas podobnému osudu v Melbourne unikl, vyhrál 6:3, 7:6(2) a 6:4 a už potřetí si na Australian Open zahraje semifinále. Na tiskové konferenci se pak bránil, že měl propíranou situaci pod kontrolou. „Sběrače jsem viděl. Jsem profesionální tenista, samozřejmě jsem na něj nemířil. Jen jsem míček odpálil do zdi, sběrač byl podle mě ještě docela daleko. Musel bych se opravdu hodně ustřelit, abych ho trefil,“ poznamenal plejer, jenž má občas problém krotit emoce.

O pár minut dříve, při rozhovoru na dvorci se zmiňovaným Courierem, se postaral o haló ještě jiným způsobem. S úsměvem a nervózním mácháním rukama prohlásil, že na Austrálii má rád mnoho věcí a jednou z nich je herečka Margot Robbie. A poté hollywoodskou hvězdu pozval, aby se přišla podívat na některý z jeho zápasů.

I když v úterý Lehečkova pouť u „protinožců“ skončila, určitě bude mít nyní Austrálii, stejně jako jeho přemožitel, velmi rád. Mezi nejlepší osmičku se dostal coby 71. hráč žebříčku ATP, který doposud nikdy na grandslamu nepřešel první kolo. Teď byl po pěti letech po Tomáši Berdychovi prvním čtvrtfinalistou jednoho ze čtyř největších turnajů. A v novém vydání rankingu poskočí do první čtyřicítky.

Tagy:
tenis Melbourne sport Australian Open Stefanos Tsitsipas Jiří Lehečka Margot Robbie tenis podavač míčků