Zkusili jste už vyšívanou fotografii? A co nitěnou grafiku?

Fotografie i v této digitální době nejsou na ústupu, naopak se s nimi kouzlí stále více. Oblíbené jsou různé fototapety, fotoknihy, koláže, sady fotek ve vícedílných rámečcích nebo nejrůznější dárkové předměty s fotkami dětí, domácích miláčků a z dovolené. Co je opravdu novinka, jsou vyšívané fotografie, které jsou skoro k nerozeznání od fotografie skutečné.

Spojení klasické křížkové výšivky a fotografie se zdá nemožné a nedokonalé, ale opak je pravdou. Díky moderním technologiím si originální fotku můžete zvětšit a upravit tak, abyste pak podle zvětšené předlohy zvládli vyšít portrét z fotky, který bude skoro k nerozeznání od skutečné fotografie. Díky kostičkované technice, kdy je fotka rozdělená na jednotlivé dílky, které pak odpovídají samotným křížům výšivky, budete přesně vědět, kdy jakou barvu a titěrný odstín použít. Výsledek je pak až neuvěřitelný.

Než se ale pustíte do takto náročné práce, můžete si zkusit jednodušší variantu vyšívání a to tzv. nitěnou grafiku. Jakýkoliv vzor si přenesete na papír a linky proděravte jehlou, a pak už jenom zvolenými barvami nití obrázek obšijete. Můžete tak vytvořit přání k narozeninám, blahopřání k narození miminka, k úspěšné maturitě, nebo vánoční a velikonoční přání. A krásně by mohli takto vyšité vypadat i pozvánky na narozeniny či přátelskou párty.

Co budete potřebovat:

  • pevnější čtvrtky
  • předlohu
  • hrubší jehlu
  • barevné vyšívací nitě

Návod na nitěnou grafiku

Připravte si motiv, který chcete vyšít na vaši pozvánku nebo pohled. Ten mějte už po celém obvodu motivu proděravěný. U nás to bude jednoduše hruška. Přeložte čtvrtku papíru napůl, aby vám vznikla otevírací pozvánka nebo pohlednice. Položte na přední stranu čtvrtky vaši předlohu a pomocí hrubší jehly přeneste propichováním jednotlivých dírek na předloze motiv na čtvrtku.

Pak přenesený motiv na čtvrtce vyšijte barevnými vyšívacími nitěmi. Vyšívejte postupným vpichováním a vytahováním nejdřív na jednu a pak na druhou stranu. Zároveň veďte nitě přes sebe, např. vždy od třetí až čtvrté dírky, aby se vyšívaný obrys hezky vyplnil a nebyla to jenom jednoduchá linka.

Podobně můžete vyplnit i plochu obrázku tak, že budete vést nit dírkami naproti sobě. Nakonec můžete připsat název, jméno adresáta, přání a případně delší text dovnitř. Motivy se dají vyšít různé, třeba pro milovnici koní krásnou klisnu se zlatou hřívou, nebo pro milovníka vína hrozny jako přání k narozeninám.

Tagy:
narozeniny grafika vyšívání šitá grafika nitěná grafika