Znásilnil sedm dětí, z jejich slov mrazilo. Pedofil Richter půjde do vězení, tím trest nekončí

Jan Richter

Patnáct let za znásilnění sedmi dětí

Patnáct let za znásilnění sedmi dětí – tak zní definitivní trest, který vynesl Vrchní soud v Praze pro Jana Richtera z Liberce. Oproti rozsudku krajského soudu to je ještě o dva roky více, sexuální agresor se pak z vězení přesune do ochranné ústavní léčby. Některé ze znásilněných dětí se účastnily akcí spolku Děti ráje železnice, který si Richter založil v roce 2020. Přestože byl už dříve dvakrát odsouzený za znásilnění dítěte, nic mu v tom nebránilo. Rozsudek je pravomocný.

„Odvolací soud obžalovanému uložil souhrnný trest odnětí svobody v trvání 15 let, kdy byl obžalovaný pro výkon trestu zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou. Předseda Senátu v odůvodnění zdůraznil četnost, délku a závažnost jednání,“ uvedla Kateřina Kolářová, mluvčí Vrchního soudu.

ČTĚTE VÍCE: Hrůza v oblíbené destinaci Čechů. Muž natáčel hodinkami nahé děti na koupališti

Jan Richter se k Vrchnímu soudu odvolal s tím, že doufal v nižší trest. Podle mluvčí soudu ale Senát jeho odvolání zamítl jako bezdůvodné. Soudce naopak vyhověl odvolání státní zástupkyně, která pro sexuálního agresora požadovala patnáctiletý trest už u krajského soudu. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že se snažil v některých případech vinu házet na své oběti. „Ve výši trestu by se měla zohlednit i absence jakéhokoliv náhledu, svalování částečné viny na poškozené,“ zdůraznila v dubnu před prvním rozsudkem v Liberci státní zástupkyně Iva Plšková. Jan Richter před soudem například prohlásil, že jedna z holčiček si sama zavedla jeho přirození do konečníku, když spal, a ještě se při tom vyfotila. Reagoval tak na předložený důkaz v podobě fotografie ve svém telefonu.

Děti u něj i přespávaly

Jan Richter byl v minulosti dvakrát odsouzen za znásilnění dítěte, znalci u něj diagnostikovali heterosexuální pedofilii v kombinaci se sexuální agresivitou. Před soudem přiznal, že vysadil léky, které měly potlačovat jeho sexuální apetit, a právě v té době také začal znovu útočit na děti. V závěrečné řeči se omlouval. „Chci se touhle cestou opravdu omluvit ještě jednou všem poškozeným, rodičům, prarodičům. Velice mě to mrzí, už kvůli těm dětem, že jsem jim zkazil život, ať už víc, či míň je to poznamená,“ prohlásil poté, co v soudní síni zazněly mimo jiné záznamy výpovědí znásilněných dětí, které otřásly přítomnými.

V roce 2020 si Jan Richter založil spolek Děti ráje železnice, který nabízel dětské tábory a kroužky. Spolu s manželkou navíc hlídali děti, které v jejich bytě občas i přespávaly. Tímto způsobem se dostal k některým ze svých obětí, další pocházely z okruhu jeho blízkých.

Podle státní zástupkyně je důležité nejen potrestání pachatele, ale i to, aby se společnost z otřesného případu poučila. „Osoba, která je sexuálním deviantem, si bez dalšího prověřování může založit spolek a v podstatě každodenně být v kontaktu s dětmi. V tom spatřuji selhání systému a myslím, že právě kvůli tomuto případu by mělo dojít k nějaké legislativní změně,“ zdůraznila už na jaře Iva Plšková. Ministerstvo spravedlnosti už dříve oznámilo, že změnu zákona chystá. Měl by vzniknout registr lidí trestaných za násilí na dětech. Rodiče by měli mít možnost vyžadovat potvrzení, že ti, kterým své děti svěřují, v tomto seznamu nejsou. Konkrétní znění zákona ale poslanci dosud na stůl nedostali. Třiatřicetiletý muž má podle verdiktu soudu po propuštění z vězení nastoupit ochrannou sexuologickou léčbu. Státní zástupkyně požadovala ve svém odvolání tzv. detenci, tedy přísnější režim ochranné léčby. Vrchní soud jí ale v tomto bodě nevyhověl.