Česnek – rostlina, která už po staletí slouží k léčbě různých neduhů a nemocí. O česneku tak logicky koluje mnoho mýtů a polopravd. Jestli se s ním opravdu dají zahnat upíři, to ještě nikdo neprokázal. Nicméně vědecký tým z Nottinghamské univerzity přišel na to, že kdo jí česnek, má větší šanci, že se vyhne onemocnění rakovinou nebo cukrovkou. Nejvhodnější způsob jeho konzumace ale zatím neznají
Podle vedoucího „česnekové studie“ doktora Petera Rose je česnek pro lidské zdraví přínosný hlavně tím, že obsahuje celou řadu sloučenin, především těch sírových. Sírany totiž česnek, podobně jako například cibule, pórek nebo pažitka, absorbuje z půdy. Díky tomu může mít česnek na lidský organismus velice pozitivní účinky. Vědci ale přiznávají, že zatím neumí určit způsob konzumace, který by byl nejvíce prospěšný.
Zkrátka nikdo zatím nepředložil jasný důkaz, jestli je z hlediska zdraví lepší pojídat syrový stroužek česneku, nebo si dát krajíc česnekového chlebu. „Každá z metod přípravy může mít na organizmus savců jiné účinky… My ale zatím nerozumíme tomu, jak ty jednotlivé sloučeniny metabolizuje lidské tělo,“ vysvětlil Rose.
Prevence před rakovinou i cukrovkou?
Studie každopádně uvádí, že konzumace česneku má zásadní účinky na snižování krevního tlaku. Prokázalo se také, že rostlina obsahuje mnoho látek, které zabraňují tvorbě rakoviny. Podle tvrzení vědců česnek také pomáhá zvířatům snižovat hladinu cukru v jejich krvi. Jestli by se něco podobného dalo aplikovat na lidské diabetiky, zatím není vědecky prokázané.
Ze závěrů vědců Nottinghamské univerzity se tak dá vyvodit jeden zřejmý závěr: Pojídáním česneku rozhodně nic nezkazíte, pokud na něj tedy nemáte alergii. Pokud ale chcete předejít vzniku závažných onemocnění, budete muset buď experimentovat, nebo čekat na další vědecké studie, které snad tajemství česneku odhalí.