Milujeme ten pocit, když se čtvereček čokolády rozpouští na jazyku. Čokoládu si dopřáváme ke kávě, darujeme ji svým blízkým při mnoha příležitostech nebo ji jíme prostě jen tak. Jenže jak ve velké nabídce rozpoznat kvalitní čokoládu od hnědé hmoty plné cukru?
Hořká čokoláda má mnoho prokázaných benefitů. Preventivně působí proti vážným onemocněním jako je například Alzheimrova choroba. Také přispívá k psychické pohodě a často s ní zaháníme špatnou náladu nebo stres.
Pokud si hlídáte svůj jídelníček, měli byste vědět, co si v obchodě zkontrolovat, abyste vybrali správně. Výrobci někdy mohou do čokolády přimíchat suroviny, které její kvalitu sráží.
Čokoláda podle obsahu kakaové sušiny
Prvním ukazatelem kvality je podíl kakaové sušiny. U hořké čokolády musí být sušina zastoupena alespoň ve 35 procentech. U čokolád s oříšky je obsah sušiny stanoven minimálně na 32 procent celkové kakaové sušiny, 8 procent odtučněné sušiny a ořechy by měly být přítomny alespoň v množství 20 gramů na 100 gramů výrobku.
Zkontrolujte obsah cukru
Čím je obsah cukru nižší a podíl kakaa vyšší, tím lépe pro naše zdraví. Hořká čokoláda je velmi bohatým zdrojem vlákniny. Ve sto gramech čokolády s podílem kakaové sušiny nad 70 procent jí přijmeme přibližně 11 gramů. To je pro dospělého člověka třetina doporučeného denního příjmu. Spolu s vlákninou přijímáme z čokolády také řadu minerálů a vitamínů. Sto gramů obsahuje například 67 procent doporučeného denního příjmu železa, 58 procent hořčíku nebo 98 procent manganu.
Čokoláda není jen dezert
Vzhledem k obsaženým látkám a živinám se jedná o plnohodnotnou potravinu, která má své místo i v dietě. Často nad ní přemýšlíme jako nad něčím, čemu se vyhnout. Opak je ale pravdou. Flavonoidy v ní obsažené mají pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, vitamíny a antioxidanty přispívají k celkovému zdraví. Pokud dodržíte jednoduché pravidlo "všeho s mírou", nemusíte si čokoládu odpírat. Jen si dejte pozor na to, že ne vše je skutečně čokoláda.