CNN Prima News Martin Habart

Martin Habart

SEO specialista FTV Prima

Nejnovější příspěvky autora

Zprávy

Káva působí preventivně u mnoha onemocnění, tvrdí nová studie

Dlouhou dobu se lidé přou o tom, zda je káva opravdu zdravá či nikoliv. Další studie potvrdila, že káva opravdu zdravá je a její konzumaci se tak vyhýbat nemusíme. V pozorovací studii, která zahrnovala téměř 20 tisíc respondentů, měli lidé, kteří konzumovali nejméně čtyři šálky kávy denně, o 64 procent nižší riziko předčasného úmrtí ve srovnání s těmi, kteří kávu nikdy nepili. Snížení rizika bylo navíc významnější u lidí od 45 let výše, což naznaču

Další příspěvky autora

Propagovaná himalájská sůl je několikrát dražší než běžná kuchyňská sůl. Má větší přínosy pro zdraví?

Kolik jsme toho jenom už slyšeli o tom, že je v rámci zdravé výživy i pro sportovce vhodné používat himalájskou sůl? V zahraničí naleznete stovky článků o prospěšnosti himalájské soli téměř na každém webu o zdravé výživě a velmi často obsahují mnoho klamavých tvrzení o zázračných zdravotních účincích, detoxikaci těla a obsahu desítek esenciálních minerálních látek. Výjimkou nejsou samozřejmě ani články na českém internetu. Jak je to ale doopravdy?

Ketodieta získala status nadřazené diety neoprávněně. Jedná se často o klamání zákazníka

Efekt ketogenních diet na hubnutí a pálení tuků není nijak nadřazený jiným redukčním dietám o stejném množství energie a hlavně bílkovin, které jsou odpovědné za pocit sytosti a zvýšení termogeneze. U ketodiet sice opravdu dochází k vyššímu iniciálnímu poklesu hmotnosti v prvních 2 týdnech diety (snížením glykogenových zásob a navázané vody), ale již v horizontu 4 týdnů jsou výsledky na pokles hmotnosti i redukci tuku stejné jako např. u HCLF diet (či horší).

Riziko rakoviny a civilizačních onemocnění zvyšují zpracované potraviny až o deset procent

Určitě už jste i vy někde slyšeli, že co se ultrazpracovaných potravin týče, nejsou pro své účinky na naše zdraví příliš opěvovány. Také ale všichni víme, jak těžké je občas odolat něčemu sladkému, slanému či smaženému, co prošlo méně zdravou technologickou úpravou. Nová studie vás ale od zpracovaných potravin odradí, možná alespoň na chvíli.

Počet dětí s nadváhou a obezitou roste. Jak problémům předcházet?

Obezita už dávno není záležitostí jenom dospělých, ale čím dál častěji se s ní dnes potýkají i děti. Také v České republice se stále zvyšuje procento dětí trpících obezitou, což je jeden z ukazatelů nesprávné výživy a bohužel i důležitý rizikový faktor výskytu pozdější obezity a dalších civilizačních onemocnění v dospělosti.

Nedostatek tuků v jídelníčku může vést až k poruchám imunity či depresím

Kladete si otázku, jestli jsou tuky v našem jídelníčku potřeba nebo zda bude nejlepší je při cestě za vysněnou postavou definitivně ze stravy vyškrtnout? Tuky jsou v poslední době velmi častým tématem mnohých z nás. Někteří to s jejich množstvím přehánějí a jiní se jim zase vyhýbají jako čert kříži a konzumují pouze nízkotučné výrobky. Ani jeden z těchto extrémů však nemá se zdravým životním stylem nic společného. K čemu jsou vlastně takové tuky dobré a

Evropané a Američané musí snížit spotřebu hovězího masa. Současný stav je neudržitelný, uvádí rozsáhlá zpráva WRI

Kvůli rostoucí populaci nás čeká krize. Zvyšující se počet obyvatel představuje zároveň permanentní nárůst nároků na produkci potravin. Předpokládá se, že do roku 2050 bude žít na této planetě okolo 9,8 miliardy lidí. Rovněž se očekává, že se příjmy obyvatel v rozvojovém světě zvýší, a tak i poptávka po potravinách by měla vzrůst o 50 procent, čímž překoná růst populace.