Rozhovor se sommelierem Ivo Dvořákem
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila žebříček nejzávadnějších potravin roku 2018. Na předních příčkách bylo mimo jiné víno. V nepořádku bylo 24 procent kontrolovaných vzorků. Inspektoři odhalovali například plovoucí nečistoty, špatnou barvu nebo zápach. Jak poznat, jestli je víno, které jste si koupili, v pořádku, poradí sommelier Ivo Dvořák.
Poznat dobré víno v uzavřené lahvi je podle sommeliera Ivo Dvořáka poněkud problematické. Lze se ale orientovat podle toho, jak vypadá etiketa a kde ho vůbec spotřebitel nakupuje. Už jen nedbale nalepená etiketa či záklopka na zátce může vypovídat o tom, že výrobce nevěnoval příliš pozornosti ani obalu, natož tomu, co je uvnitř. A jak poznat závadné víno podle lahve otevřené? Podívejte se na video.