Věděli jste, že...Indové na mléčných farmách v Itálii už nejsou nic neobvyklého. Většina z nich nenajdou ve své zemi profesní uplatnění a tak už od 80. let pracují pro italský sýrový průmysl.
Komunita přistěhovalců z Indie se nachází v italských regionech Parma a Reggio Emilia. Je příhodně přezdívaná jako „Údolí jídla“. Migrace Indů do této oblasti začala už v 80. letech minulého století a pokračuje dodnes.
Jedním z Indů žijících v Itálii je 38letý Kloty Jaswantsing. Před deseti lety si představoval, že bude počítačový inženýr, ale brzy zjistil, že počítačových inženýrů existuje víc, než pracovních míst. Od místních se dozvěděl o komunitě v Itálii a rozhodl se pro změnu života.
Postupně se Jaswantsing učil jak zpracovávat mléko a vyrábět sýry. Léta na farmách vydělával peníze, až před půl rokem konečně dosáhl finanční stability a do Itálie za ním mohla přijet celá jeho rodina.
Další indický výrobce italského sýra je 57letý Lal Madan. Spolu se svou manželkou jsou už přes 20 let sýraři. Pracují v malé tradiční farmě na parmezán a ročně vyrobí až 5000 obrovských sýrů.
Celkem je v současnosti v komunitě v Itálii 170 tisíc Indů. Čtyři tisíce z nich pak pracují v zemědělských závodech a živí se výrobou italských sýrů. Úzce spolupracují s italskými výrobci a řada z nich si indické pracovníky a zejména jejich morálku velice pochvaluje.
Přes často pozitivní přijetí, se indičtí přistěhovalci setkávají i s rasismem a xenofobií. Jaswantsing se obává, že kvůli nenávisti některých lidí by mohly být ohrožené roky tvrdé práce. „Jsme upřímná rodina a chceme zde nejen pracovat, ale zároveň se i integrovat mezi místní,“ řekl pro zpravodajský server Aljazeera indický sýrař Jaswantsing.