29 bodů v 10 zápasech? Není problém. Connor McJesus dává vzpomenout na Gretzkyho éru

Fakt, že je Connor McDavid naprosto výjimečným hokejistou, dostává sezonu co sezonu další a další stvrzenku. Ale to, co předvádí v NHL mladý Kanaďan z Edmontonu Oilers v tomto ročníku, se vymyká z toho, co bylo k vidění za poslední čtvrtstoletí. Po 53 odehraných zápasech má na svém kontě 100 bodů. Není překvapující, že vede bodování kanadsko-americké soutěže.

Ale co už možná je trochu zarážející, s jakým náskokem McDavid – či McJesus, jak se často 24letému přezdívá – vede před ostatními. 21 bodů ztrácí edmontonský parťák Leon Draisaitl, pak je zase díra. Až na metě 67 jsou Brad Marchand (Boston Bruins) a Mitchell Marner (Toronto Maple Leafs).

Získat za 53 nebo 54 zápasů 67 bodů je rozhodně výtečný počin. Nicméně ho poměrně zastiňuje fakt, že McDavid tuto porci pokrývá jen za pomoci asistencí, kterých má 68. K tomu přidal 32 gólů. Nemalá část z nich představovala hokejovou dokonalost.

Kapitánovi Oilers stačilo na 100 bodů 53 zápasů. Od doby, kdy je na světě – tedy roku 1997 – se nikdo nedostal na takovéto číslo během takto malého počtu utkání. Naposledy to zvládly tehdejší opory Pittsburghu Penguins v sezoně 1995–1996 Mario Lemieux (38 zápasů) a Jaromír Jágr (52 utkání).

McDavid momentálně prožívá už čtvrtý ročník základní části NHL, ve kterém se dostal přes stobodovou hranici. Už ve své nováčkovské rozkoukávací sezoně oslnil a ve 45 utkáních dokázal udržet průměr nad jedním bodem na zápas a zaznamenal 16 gólů a 32 asistencí.

2016–2017 100 bodů.

2017–2018 108 bodů.

2018–2019 116 bodů.

V ročníku 2019–2020 sice skončil na 97 bodech, ale s pravděpodobností rovnající se jistotě by neměl problém stovku pokořit, pokud by základní část po 64 duelech neutnula pandemie koronaviru.

A těžko říct, na jakém čísle by se zastavil letos, kdyby nebyla kvůli stejné pandemii dopředu zkrácena z tradičních 82 utkání na 56. Zvláště v uplynulých týdnech se McDavid utrhl ze řetězu. Posledních deset zápasů v jeho podání vypadalo následovně – 3 body, 3 body, 4 body, 0 bodů, 3 body, 4 body, 2 body, 3 body a v sobotu proti Vancouveru Canucks čtyři body. Podílel se tak na všech brankách Edmontonu při vítězství 4:3.

I díky fantastickému poslednímu období má průměr takřka 1,9 bodu na utkání, zdaleka nejvíce ve své kariéře v NHL. Lépe na tom byl jen ještě během juniorských let, když v týmu Erie Otters v sezoně 2014–2015 ve 47 zápasech zapsal 120 bodů.

Na legendárního Wayna Gretzkyho současná jízda nestačí, „The Great One“ zvládl hned ve čtyřech ročnících za Edmonton nasbírat přes 200 bodů, a i proto je historicky suverénně nejproduktivnějším hráčem soutěže. Ale těžko porovnávat hráče, jejichž začátek v profesionálním hokeji dělí více než 35 let. McDavid je Gretzkym moderního hokeje.

A na rozdíl od předchozích sezon „olejářům“ pomohl vybojovat play-off, ve kterém se Edmonton naposledy objevil v roce 2017. V Severní divizi tvořené kanadskými týmy mu patří druhé místo, na kterém i přes zbývající tři zápasy zůstane. Soupeřem bude buď Winnipeg, nebo Montreal.

Art Ross Trophy pro nejproduktivnější hráče základní části už rodákovi z Richmond Hill v Ontariu nikdo nevezme. V rukách by měl brzy držet i svoji druhou Hart Trophy v kariéře – je prakticky nemožné, aby cenu pro nejužitečnějšího hráče dostal někdo jiný než bodový král soutěže.

„Když celý tým hraje dobře, mohou individuality slavit úspěch. Je vidět, že mnoho kluků z našeho týmů prožívá opravdu dobrou sezonu,“ podotkl skromně po sobotním pokoření hranice 100 bodů McDavid.

Tagy: