Zemřel Bobby Charlton. Legendární fotbalista přežil havárii letadla, Anglii dovedl až na vrchol

V 86 letech zemřel jeden z nejlepších fotbalistů historie Bobby Charlton, mistr světa s Anglií a držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy z roku 1966. Manchester United, v němž ofenzivní záložník strávil téměř celou kariéru, oznámil, že klubová legenda zemřela v sobotu obklopena rodinou.

„Manchester United truchlí nad úmrtím Sira Bobbyho Charltona, jednoho z největších a nejmilovanějších hráčů v historii našeho klubu,“ uvedl Manchester United. „Sir Bobby byl hrdinou pro miliony lidí, nejen v Manchesteru nebo Spojeném království, ale všude na světě, kde se hraje fotbal. Stejně jako pro své výjimečné fotbalové kvality byl obdivován za svého sportovního ducha a čestnost. Na Sira Bobbyho se bude navždy vzpomínat jako na fotbalového velikána.“

ČTĚTE TAKÉ: Strach z demence u fotbalistů: Jak hlavičkovat a netrápit tolik mozek? Odpoví výzkum

Charlton odehrál v letech 1956–73 za United 758 zápasů. Přežil leteckou havárii v Mnichově v roce 1958, jež rozprášila nadějný tým „Busbyho dětí“, a o deset let později dovedl mužstvo k premiérovému triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. S Manchesterem také získal tři ligové tituly a jeden triumf v Anglickém poháru.

Za reprezentaci Charlton nastoupil ve 106 zápasech a odehrál kompletní porci minut na vítězném MS v Anglii v roce 1966, kde vstřelil tři góly. Jeho střelecké rekordy v Manchesteru (249 gólů) a národním týmu (49 gólů) vydržely přes 40 let, než je překonal Wayne Rooney.

Po odchodu z United v roce 1973 působil Charlton dva roky jako hrající trenér v týmu Preston North End, poté prožil krátká angažmá v Irsku či Austrálii. V roce 1984 se vrátil do Manchesteru v roli ředitele a byl několik desetiletí pravidelným návštěvníkem stadionu Old Trafford, kde jedna tribuna nese od roku 2016 jeho jméno. V roce 1994 získal za svůj přínos fotbalu rytířský titul.

Před třemi lety jeho manželka oznámila, že slavný fotbalista trpí demencí.

Tagy:
historie Anglie smrt fotbalista Zlatý míč Bobby Charlton