Archeologové v Peru objevili nový geoglyf. Na slavné planině Nazca připomíná kočku

Nový geoglyf v Peru

V Peru archeologové objevili nový geoglyf

Peruánští archeologové objevili při údržbářských pracích na planině Nazca na jednom z kopců obrazec připomínající kočku. Jedná se tak o další z geoglyfů, které se na planině nacházejí. Podle tamního ministerstva kultury byl obrazec sotva rozeznatelný a navíc téměř vymazaný. Ministerstvo o objevu informovalo v pátek, píše agentura AP.

„Právě když odstartovala pandemie koronaviru a my jsme přestali s prací, nechali jsme čištění této postavy až na poslední krok. Teď se s pracemi znovu začíná a brzy bude také turistům otevřen nový přístup. Proto jsme se rozhodli, že malbu vyčistíme jednou provždy, abychom ji mohli světu ukázat,“ uvedl ředitel projektu řízení planiny Nazca-Palpa ministerstva kultury Jhony Islas.

Nový motiv vyobrazuje velkou postavu připomínající kočku s hlavou nakreslenou ve vrchní části kopce, která se dívá přímo před sebe. Tělo a ocas potom pokračují přes celý kopec dolů. Ministerstvo kultury v písemném sdělení popisuje, že geoglyf byl sotva vidět. Navíc měl brzy vymizet, protože byl nakreslen na poměrně strmý svah a vystavován přírodní erozi.

Obrazce jako potěšení pro bohy?

Geoglyf je 37 metrů dlouhý a nakreslený vodorovně. Pochází z doby před objevením dalších slavných postav na planině Nazca. „Jedna z věcí, která nepřestává ohromovat a na kterou se mnozí stále ptají, je, jak se nám daří stále objevovat nové geoglyfy. Oni přitom existují a my budeme nacházet další. V posledních letech se nalézání výrazně zlepšilo díky moderním technologiím. Předtím jsme používali letecké fotografie, nyní ale máme fotky z dronů z velmi nízké nadmořské výšky, a to nám hodně pomáhá,“ dodal Islas.

Kočkovité šelmy byly hojně zastupovány v keramice, látkách a dalších prvcích kultury Paracas. Společenství, kterému se také připisuje tvorba slavných geoglyfů a linek na poušti Nazca v jižním Peru.

Mnoho linek na planině Nazca je jen sotva viditelných a rozpoznatelných. Když se na ně ale lidé podívají z výšky, nejčastěji jsou to obrazce zvířat nebo rostlin. Jejich význam zatím nebyl plně vysvětlen. Někteří odborníci tvrdí, že figury byly nabídkami, které měly těšit bohy.

Tagy: