Smutek v australské zoo. Mládě vzácného nosorožce utrpělo záchvat, zachránit se ho nepodařilo

Australskou zoologickou zahradu ve Werribee zasáhla smutná zpráva. Teprve pětidenní mládě vzácného nosorožce bílého jižního utrpělo neurologický záchvat následovaný srdeční zástavou. Veterinářům se ho už bohužel nepodařilo oživit. Malá samička byla jediným mládětem svého druhu narozeným v této zoo v posledních deseti letech. Ve volné přírodě jich žije už pouhých deset tisíc.

Ačkoliv porod šel hladce, zaměstnanci zoo si všimli, že novorozené mládě neprosperuje tak, jak se očekávalo, a nedaří se mu navázat pouto s jeho matkou Kipenzi, uvedl australský web ABC. Proto ho od ní oddělili a krmili ručně, po pěti dnech však náhle uhynulo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Smutek v Zoo Liberec. Museli utratit hříbě koně Převalského, při vichru se ošklivě poranilo

„Smrt jakéhokoliv zvířete je náročná pro všechny zúčastněné, ale útěchu můžeme najít ve vědomí, že jsme udělali vše pro zajištění co nejlepší péče, jakou mohla malá samička dostat,“ sdělil na Facebooku ředitel zoo Mark Pilgrim.

Nekropsie provedená veterinární fakultou Melbournské univerzity potvrdila, že mládě mělo zlomenou lopatku, pravděpodobně v důsledku interakcí s matkou v hodinách bezprostředně po porodu. Předpokládá se, že krevní sraženiny u zlomeniny nakonec vedly k neurologickým potížím a následné srdeční zástavě. Další testy budou provedeny v průběhu následujících dvou týdnů.

It is with a heavy heart that we must announce the Southern White Rhinoceros calf born last week at Werribee Open Range...

Posted by Zoos Victoria on Sunday, March 26, 2023

„Víme, že se jedná o velmi smutnou zprávu, a naše myšlenky jsou se všemi členy zoo i naší komunity. Nesmírně si vážíme veterinářů a všech, kteří se o mládě neúnavně starali,“ dodal Pilgrim a poděkoval za podporu na sociálních sítích.

Tagy: